Gabriel požaduje nezávislost na Spojených státech!

Německo a Evropa potřebují usilovat o nezávislější politiku, vedenou jejich vlastními zájmy, a nikoliv pokyny z Washingtonu, žádá německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Podle jeho názoru Německo nemůže jednoduše čekat na rozhodnutí USA v otázkách zahraniční politiky a reagovat na ně, a Berlín a Paříž by se měly společně stát hlavním hnacím motorem rozvoje Evropy, napsal Süddeutsche Zeitung.

V souvislosti s významnými změnami v transatlantických vztazích požaduje německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel od Německa a Evropy novou americkou politiku, uvedl německý deník Süddeutsche Zeitung.

V přepisu projevu, který má Gabriel přednést na Berlínském fóru pro zahraniční politiku, německý ministr zahraničí kritizuje USA, které pod prezidentem Donaldem Trumpem jen oslabily svoji roli světového regulátora.

V útržcích tohoto projevu, které má publikace k dispozici, se říká, že bezpodmínečné přijetí role Spojených států ve světě, které se uskutečnilo i přes určité rozdíly, končí. Zdá se, že Spojené státy také vidí Německo jinak než dříve, „jako jednoho z mnoha partnerů” – a tak ho nevyhnutelně vnímají jako konkurenta. Gabriel trvá na tom, že v budoucnosti by Německo mělo nezávisleji zastupovat své zájmy: „Musíme identifikovat naše pozice a v případě potřeby překonat linii – mezi partnery, a soustředit se na vlastní zájmy.”

Jako příklad uvedl německý ministr zahraničí nazývá protiruské sankce, které letos v létě představil Kongres USA a které by nakonec mohly mít důsledky na zásobování energií Německa, protože se týkají ruského plynovodu. Zároveň Gabriel varuje před roztrháním jaderné dohody s Íránem, protože takový krok zvýší nebezpečí války a ovlivní národní bezpečnost Německa. „V obou případech si Německo nemůže dovolit čekat na rozhodnutí ve Washingtonu a jednoduše na ně reagovat,” tvrdí německý ministr. Berlín by měl analyzovat chladněji, kde se srážely zájmy Německa a Spojených států.

Podle přesvědčení Sigmara Gabriela je nezbytné vyvinout nezávislejší politiku vůči Spojeným státům. Poznamenává, že Německo bude i nadále investovat do tohoto partnerství v budoucnu, avšak v tomto případě je třeba přemýšlet o politických investicích, které poskytnou strategickou kotvu pro nový stav věcí.

Pokud jde o Evropu, německý ministr zahraničí prohlašuje, že „dnes je tento svět mnohem méně komfortní.” „Dlouho si všimáme, že ani v případě velké ekonomické prosperity není pro nás v mezinárodním poli vhodné místo. Ani pro nás, Němce, ani pro nás, jako Evropany,” zdůraznil politik.

Za hlavní hnací sílu v Evropě Gabriel považuje Německo a Francii. Nicméně ukazuje více zdrženlivosti, než šéf SPD, Martin Schultz, v otázce, jak rozsáhlé reformy EU by měly být v nadcházejících letech, napsal Süddeutsche Zeitung.

Například francouzský prezident Emmanuel Macron je pro jmenování vlastního ministra financí, stejně jako parlamentu a vlastní rozpočet pro eurozónu. Sigmar Gabriel při této příležitosti konstatuje, že ve finančních záležitostech bych rád viděl Francouze trochu „německými”.

Na oplátku by mělo být Německo v bezpečnostních otázkách více „francouzské”. Evropa se může rozvíjet, pouze pokud se Německo a Francie dohodnou na obecných aspektech, kterými se budou řídit, předpokládá německý ministr zahraničí. „Směr se musí shodovat. O způsobech a také o konkrétním obsahu je třeba ještě mnoho hovořit,” domnívá se Gabriel a očekává, že Německo a Francie budou mít mnoho „vážných diskusí” o ekonomických a finančních otázkách, uvedl Süddeutsche Zeitung.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru