Turecký prezident Erdogan předložil USA a Izraelu ultimátum: “Překročili jste červenou čáru!”

Situácia na Blízkom východe sa začína vyhrocovať. Informácie prináša portál RusVesna, ktorý naznačuje, že priznanie Jeruzalema hlavným mestom Izraela zo strany USA môže viesť k prerušeniu diplomatických vzťahov s Izraelom. Veľmi radikálne sa k tejto téme vyjadril turecký prezident Erdogan.

Biely Dom informoval, že USA v najbližších dňoch môžu uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Proti tomu sú samozrejme Palestínci a moslimské krajiny na Blízkom východe. Medzi moslimskými politikmi sa už ozývajú hlasy,  že uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela prinesie vyostrenie arabsko-izraelského konfliktu a destabilizáciu situácie v regióne.

“Jeruzalem je sväté mesto pre muslimov. To čo sa deje je prekročením červenej čiary pre moslimov. Takéto riešenie bude ťažkým úderom pre celé ľudstvo. Nenecháme to len tak. Vari Amerika nemá dosť problémov, len tento? Budeme sa biť do posledného. Môžno prerušíme diplomatické vzťahy s Izraelom. Ja ešte raz vystríham Ameriku, aby nerobila kroky, ktoré prehĺbia krízu v regióne” oznámil doslovne turecký prezident Erdogan.

Erdogan potom dodal, že ak sa stane Jeruzalem hlavným mestom Izraela, v najbližších približne 5 – 10 dňoch lídri Organizácie islamskej spolupráce budú zasadať v Istanbule a zapoja do pohybu celý moslimský svet. Američania ešte v roku 1995 podpísali dokument o presunutí veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema, kvôli Arabom však nikdy až do Donalda Trumpa k takémuto kroku neprikročili.

Izraelci anektovali Jeruzalem po porážke Jordánska a obsadili aj východné oblasti a historické centrum, v ktorom žijú Palestínčania a Arabi. Túto anexiu väčšina štátov sveta neprijala, otvorene však nikto proti USA a Izraelu nevystupoval. Podľa viacerých expertov vážne hrozí, že situácia bude mať negatívny dopad na bezpečnosnú situáciu na Blízkom východe.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru