Izraelský premiér Netanjahu obvinil tureckého prezidenta, že pomáhá teroristům!

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu počas návštevy v Paríži obvinil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že “bombarduje kurdské dediny a pomáha teroristom”. Informovala o tom agentúra Reuters.

Týmito slovami Netanjahu reagoval na skorší Erdoganov výrok, v ktorom označil Izrael za “teroristický štát, ktorý vraždí deti”.

Netanjahu po stretnutí so svojím francúzskym hostiteľom, prezidentom Emmanuelom Macronom, v reakcii na žiadosť novinárov o komentár Erdoganovho výroku vyhlásil, že “mu nebude dávať lekcie z morálky líder, ktorý bombarduje kurdské dediny, dáva do väzenia novinárov, pomáha Iránu obchádzať medzinárodné sankcie a pomáha teroristom, aj tým v Gaze (palestínskom pásme).

Ako uviedla agentúra AP, Erdogan v nedeľu vo svojom prejave v meste Sivas v centrálnej časti Turecka označil Izrael za “teroristický štát” a izraelské bezpečnostné sily za “teroristov”. Stalo sa tak v súvislosti s fotografiou z Izraelom okupovaného západného brehu Jordánu zachytávajúcou 14-ročného Palestínčana, ako ho odvádza viac ako desať izraelských vojakov.

“Neponecháme Jeruzalem na milosť krajiny, ktorá vraždí deti,” povedal Erdogan a obvinil Izrael, že nemá iné hodnoty ako “okupáciu a pustošenie”.

Erdogan vo svojom prejave súčasne avizoval, že Turecko bude pokračovať v diplomatickom úsilí o zvrátenie rozhodnutia prezidenta USA Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Uviedol, že lídri Organizácie islamskej spolupráce (OIC) na svojom mimoriadnom summite venovanom situácii okolo Jeruzalema zaujmú postoj k najnovšiemu vývoju a podľa vlády v Ankare by mali rozhodnúť aj o ďalších konkrétnych krokoch.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru