Sýrie se připravuje na válku s USA!

Súbežne s tým, ako sa v Sýrii normalizuje situácia, bandy protiasadovskej opozície a iní teroristi utrpeli ťažkú porážku a výrazné straty, menia sa aj politické priority v krajine. Informácie o obnovovaní sýrskej vládnej moci a štruktúr v krajine priniesol portál k-politika.

Momentálne sýrske vládne jednotky a ich spojenci útočia na teroristické zoskupenia an Nusry, Tahrir as Sham a i., za pomoci ruského letectva prichádza k likvidácii týchto skupín v provincii Idlib.

V provincii Damask sa uskutočnilo stretnutie sýrskych politických lídrov s obyvateľmi, pri týchto stretnutiach sa riešila problematika lokálnej bezpečnosti a nábor brancov do sýrskej armády. Na stretnutí vystúpil guvernér provincie Damask Alija Munir Ibrahim. Vysoko ocenil patriotizmus a vernosť sýrskej mládeže, ktorá sa bránila teroristom a ktorá so zbraňou v ruke bránila krajinu pred teroristami ISIS.

“Nehľadiac na to, že vojna v Sýrii sa chýli ku koncu, sýrski chlapci aj naďalej chcú plniť svoju občiansku povinnosť. Len v Kisve sa prihlásilo 4000 mladých mužov do armády, pretože chcú obnoviť bezpečnosť v krajine a zvýšiť stabilitu. Mnohým mladým mužom však musíme odmietnuť možnosť vstúpiť do armády. Dôvod je jednoduchý, vojenská situácia sa vyvíja veľmi dobre, vládne sily majú všetko pod kontrolou. Mladí muži budú viac ako v armáde potrební v obnove krajiny, pretože už dnes je zrejmé, že máme nedostatok kvalifikovaných kádrov a špecialistov, ktorí môžu pomáhať pri obnove krajiny” uviedol sýrsky guvernér Alija Munir Ibrahim.

Na druhej strane však guvernér uviedol, že chápe pohnútky mladých mužov vstúpiť do armády. Mnohí z mladíkov počas vojny stratili svojích priateľov či členov rodín, ktorých povraždili členovia teroristických zoskupení. Podľa jeho slov treba riešiť situáciu horlivých mladíkov, aby neprichádzalo k rôznym excesom, pri ktorých si mladíci v prípade ak sa nedostanú do armády, obstarajú na čiernom trhu zbrane a pôjdu sa mstiť za povraždených príslušníkov svojích rodín a priateľov, tým členom etnických skupín, ktoré tvorili jadro protiasadovskej opozície.

Príslušníci sýrskej armády sa tešia, že vojna sa presunula do fázy, v ktorej likvidujú zvyšky teroristických bánd, s pomocou Ruska, Iránu, Libanoncov a šiítskych Kurdov či Afgáncov. No vyčistiť priestor Sýrie od týchto teroristických bánd nebude znamenať koniec vojny v Sýrii. Už teraz sýrski vojaci vedia, že musia zabezpečiť štátnu suverenitu Sýrie na všetkých územiach, vrátane oblastí v blízkosti Golanských výšin, kde sa snaží destabilizovať situáciu Izrael (ten však momentálne začína riešiť palestínsku intifádu, čo Izraelcom značne zväzuje ruky) a takisto v oblasti At Tanf, kde sa nachádza nepovolená americká vojenská základňa, na ktorej Američania formujú “Novú sýrsku armádu”, členmi ktorej sú aj bývalý teroristi ISIS, ktorí sa zachránili v amerických zónach pred útokmi ruského letectva a sýrskych pozemných jednotiek.

Američanov oficiálna sýrska vláda do Sýrie nepozvala a v krajine Američania pôsobia v rozpore s pravidlami OSN a v rozpore s medzinárodným právom. Sýrčania a Irán sa momentálne preskupujú a pripravujú sa aj na možnosť silového riešenia vytlačenia Američanov zo Sýrie. Paradoxne im pri tom môže pomôcť aktivita amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý potvrdil Jeruzalem vo funkcii hlavného mesta Izraela.

Trumpov krok rozbúril moslimskú arabskú verejnosť, v arabskom svete začínajú silnieť protiamerické a protisionistické nálady a aktivity. Radikalizácii sa nevyhlo ani Jordánsko, ktorého kráľ bol až doteraz verným spojencom USA. Pobúrenie, ktoré Donald Trump svojím diplomatickým škandalóznym krokom vyvolal však destabilizuje aj situáciu v Jordánsku. Američania v at Tanfe sú bytostne závislí od spojenia s Jordánskom, pretože ak sa preruší spojenie s Jordánskom, bude pre Američanov veľmi problematické ubrániť svoju základňu v at Tanfe.

Sýrski vojaci jasne chápu, že až keď budú kontrolovať štátne hranice a zlikvidujú rôzne skupiny, zastupujúce americké či izraelské záujmy, bude zrejmé, že sa mier v Sýrii obnoví. Vojaci sýrskej armády sú odhodlaní svoju vojenskú povinnosť splniť aj za cenu ozbrojených stretov s americkými vojakmi.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru