Trump překonal Obamu – americké elitní jednotky jsou už ve 149 zemích světa

Během své vlády administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa použila rekordně často v jiných zemích americké speciální operační síly, uvedl The Nation.

Nová hlava Bílého domu dokázala překonat i svého předchůdce Baracka Obamu. A je to velmi nebezpečný vývoj událostí, poukazují odborníci.

„Pracujeme a bojujeme v každém koutě světa,” řekl velitel amerických speciálních operačních sil, generál Raymond Thomas. Podle zpráv elitní americké jednotky, „navy seals” a „zelené barety”, se letos operovaly v 149 zemích. To je asi 75% všech států na planetě, komentuje portál. V roce 2016 za administrativy bývalého šéfa Bílého domu, Baracka Obamy, se jednalo „pouze“ o 138 zemí.

„Většina Američanů by byl překvapena, kdyby věděla, že americké speciální operační síly byly zapojeny do tří čtvrtin zemí na planetě,“ uvedl ředitel projektu vyzbrování a bezpečnosti Centra pro mezinárodní politiku, William Hartung. „Prakticky nebo absolutně nic není známo o tom, co dělají v těchto zemích, zda jejich akce přispívají ke zlepšení bezpečnosti nebo zda vyvolávají další napětí a konflikty.”

Nový americký prezident Donald Trump kritizoval dědictví Baracka Obamy ve všech ohledech. Nicméně, pokud jde o zvláštní operační síly,Trumpova vláda pokračuje ve stylu předchozího prezidenta, dokonce zvedá laťku. Například šéf Bílého domu poskytl vojenským velitelům větší pravomoc provádět bojové operace v „kvazivojenských zónách” v Jemenu a Somálsku. Odborníci odhadují, že během prvních šesti měsíců Trumpovy administrativy, elitní jednotky prováděly v těchto zemích pětinásobek protiteroristických operací, než za stejné období pod vedením Obamy.

Armáda tvrdí, že tyto jednotky jsou nezbytné k podpoře spojenců a přátel. Jejich cílem je vyřešit situaci v zemích a regionech, které jsou nejvíce zranitelné vůči terorismu. Mezi nimi jsou Afghánistán, Sýrie, Irák, Jemen, Somálsko, Libye a další. Síly speciálních operací jsou také přítomny v 33 evropských zemích. „Kromě Ruska a Běloruska, provádíme cvičení téměř ve všech zemích Evropy na dvoustranném základě nebo v rámci různých mezinárodních akcích,“ řekl zástupce velení speciálních sil USA v Evropě major Michael Wiseman.

Hartung sice vítá odklon od agresivních strategií, které George W. Bush použil v Iráku, ale současně odsoudil zvýšení počtu kontingentů speciálních operačních sil. Podle něj je to „nebezpečná alternativa, která pokračuje v zatahování USA do složitých konfliktů na druhé straně oceánu”.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru