V Nord Streamu-2 vidí polský předseda vlády smrt Ukrajiny!

Projekt Nord Stream-2 může mít pro Ukrajinu fatální následky, prohlásil nový polský předseda vlády Mateusz Morawiecki.

„Jsme přesvědčeni, že projekt Nord Stream 2 je velmi škodlivý, že ohrožuje bezpečnost ve střední Evropě. Je to projekt, který může mít i fatální následky pro Ukrajinu, našeho bezprostředního souseda,“ uvedl v rozhlasové stanici „Szczecin“.

Podle něj „v době úplného odpojení od tranzitu plynu Ukrajiny nebudou žádné překážky pro další destabilizaci situace” v zemi.

„Nord Stream – 2,” dodal polský premiér, „velmi silně propojuje Německo s Ruskem”. Současně pokračoval, projekt se stane příčinou, že Gazprom bude znovu diktoval Polsku ceny.

Jak uvedl oficiální zástupce německé vlády Steffen Seibert, Berlín se domnívá, že by měly být kontrolovány všechny následky Nord Stream 2, včetně Ukrajiny. „Mluvili jsme o tom hodně v minulosti hodně, vždy to bylo pro nás důležité,” zdůraznil.

Nord Stream-2 v hodnotě 9,5 miliardy eur zahrnuje výstavbu dvou řetězců plynovodu z ruského pobřeží přes Baltské moře do Německa. Celková kapacita je 55 miliard metrů krychlových plynu ročně. Potrubí je plánováno umístěno vedle “Nord Stream”.

Proti stavbě stojí řada států, včetně Ukrajiny a Spojených států. Kyjev se bojí o příjmy z tranzitu ruského plynu a Washington má ambiciózní plány na vývoz LNG do Evropy. A protože si Polsko nárokuje stát se hlavním distributorem amerického LNG, je zřejmé, že se mu projekt rovněž nelíbí. Nedávno dokonce Polsko vyzvalo evropské země, aby se vzdaly ruského plynu.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru