Za kritikou Putina se skrývá útěk od reality!

Na Západě se rozšiřuje myšlenka, že Vladimir Putin má rozhodující vliv na mnoho událostí na Západě. Je ta však jen útěk od skutečných problémů, jimiž trpí společnost na Západě.

Podle National Review přehánění schopností ruského prezidenta spíše naznačuje, že Putinovi kritici tajně závidí vše, co mu připisují.

Posedlost myšlenkou, že Vladimír Putin má rozhodující vliv na události, které se odehrávají na Západě, se neustále šiří nejen v rámci americké politické třídy. Podle National Review zde byla nejprve víra, že Putin je nějak připravil hackerský útok na volby v USA, a nyní v Británii zaznělo podobné chrochtání a začalo se mluvit o tom, že účty ruských trollů v sociálních sítí z nějakého důvodu činí neplatnými výsledky lidového referenda o brexitu.

Jak píše autor, i když skutečné ruské pokusy ovlivnit události jsou alarmující a měly by se setkat s odporem, nemohou vysvětlovat politické změny na Západě, protože manipulace s médii, která se připisuje Rusku, není podstatná, ale někdy i otevřeně hloupá.

„Přehánění Putinových schopností podněcovat naše politické rozpory, vyvolávají nejen zmatek v našich debatách, ale také posilují jeho postavení doma. Víra ve všezahrnující ruský vliv je rovnocenná ignorování skutečných rozporů v našich společnostech,” napsal autor.

Podle jeho názoru Putinovi kritici tajně žárlí na vše, co mu připisují: moc, sílu, vize a efektivitu. V západní politice v posledních letech došlo k přímému konfliktu mezi demokracií a liberalismem. A prohlášení o Putinově vlivu se stávají nejžhavějším tématem, kdy výsledky demokratické vůle popírají historické sebevědomí liberálního řádu, posíleného po studené válce, a příkladem je brexit a Trump.

Z toho vyplývá, že tato posedlost Putinem může sloužit jako druh infantilního útěku od reality, ke kterému se v depresi rozhodla liberální elita. Pro ni je to nejlepší způsob, jak se ospravedlnit (z vlastní neschopnosti) a zbavit se povrchním vysvětlením velmi reálných a znepokojivých problémů, které liberální vedení poslední generace ponechalo současné společnosti, dodal National Review.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru