Náklady na ochranu před terorismem na vánočních trzích musí nést spolková vláda

Opět je zde období vánočních trhů, pouličních show, silvestrovských akcí, masopustu a v Německu není jasné, kdo bude nést náklady na protiteroristická opatření během těchto slavností.

Německý masopustní (karnevalový) spolek (BDK) vyzval úřady, aby pokryly náklady na protiteroristická opatření během slavností.

“Obrana proti terorismu je záležitostí státu a ne pořadatelů karnevalu, ” řekl prezident BDK Klaus-Ludwig Fess.

Nemělo by se například vůbec stát to, aby promotéři akcí byli nuceni na vlastní náklady ke zřizování protiteroristických zábran.

“Stát je tady od toho a koneckonců získává peníze od daňových poplatníků,“ pokračoval Klaus-Ludwig Fess. „Karnevaloví pracovníci“ jsou obvykle dobrovolníci a nemohou zvládnout požadovaná  opatření.

Zvláště v těchto dobách, kdy teroristé útočí na západní civilizaci, musí stát chránit  “kulturní majetek”.

“Pokud karnevalové spolky a sdružení zruší své akce, pak teroristé a jejich sympatizanti získají přesně to, co chtěli,” řekl prezident BDK Klaus-Ludwig Fess.

Také Německé showmanské sdružení nechce nést náklady na opatření proti terorismu. Ve vědeckém posudku vypracovaném pro Sdružení se píše, že “bezpečnost je odpovědnost státu, jenž má monopol na sílu. Nemůže a nesmí ji delegovat na soukromé osoby – ani finančně, “řekl generální ředitel Frank Hakelberg.

Stejně tak Německá asociace měst a obcí se postavila na stranu spolků. “V podstatě je spolková vláda zodpovědná za boj proti terorismu, takže odškodnění je odůvodněno,” uvedlo Sdružení.

Nicméně “normální” běžná bezpečnost na akcích zůstává úkolem pořadatele.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru