Americká obrana není schopna odrazit jaderný útok Ruska!

Pozemní systém protiraketové obrany není schopen odrazit masivní jaderný útok ze strany potenciálních protivníků – Ruska, Číny, Severní Koreje nebo Íránu.

Toto panikářské stanovisko vyjádřila kongresmanka Elice Stefaniková ve sloupci pro The Washington Examiner. Tyto “překvapivé” a strašidelné názory se nyní v USA množí, ačkoliv a jakkoliv paradoxně to zní, desítky let míru v nukleárním věku zajišťovala právě možnost “vzájemného zničení”. Jde tedy o snahu tuto rovnováhu vychýlit ve prospěch USA, bez ohledu jak “obranně” to zní.

Podle ní je západní pobřeží USA chráněno pěti bateriemi se 44 raketami, ale východní obrana je oslabena..

„Spojené státy se potýkají s rostoucí hrozbou nejen ze Severní Koreje a Íránu, ale i Ruska a Číny. Snaží se rozšířit svůj geopolitický vliv, vyzvývají nás na všech frontách a narušují naše národní bezpečnostní zájmy,“ uvedla.

Zkoušky ukázaly, že se současnými schopnostmi nejsou USA schopny odrazit všechny útoky raket. Politička připomněla, že ze 18 testů systémů protiraketové obrany bylo úspěšných pouze 10, přičemž žádná zkouška nebyla provedena za podmínek, které by přesně simulovaly útok. Kromě toho tyto testy nezahrnovaly použití aktivních protiopatření nebo napodobující potenciální trajektorii severokorejské rakety Hwasong-15.

Stefaniková dodala, že ke zničení jednoho nepřátelského cíle jsou nutné čtyři rakety. To negativně ovlivňuje schopnost obranného systému sledování většího počtu útoků, protože potenciální nepřítel může vypustit falešné cíle a donutit lovce k jejich „pronásledování“.

Kongresmanka také připomněla, že systém protiraketové obrany je umístěn na Aljašce a v Kalifornii, takže východní pobřeží (oblast Washingtonu, DC, New Yorku či Bostonu) zůstává méně chráněna.

Aby se tato situaci napravila, Stefaniková navrhl umístit část stíhaček ve Fort Drumu poblíž New Yorku.

Materiál ovšem nebere absolutně v úvahu rozmístění americké protivzdušné obrany v dalších částech světa, jimiž téměř obklíčila Rusko a Čínu, a nejnověji v Polsku, Rumunsku, Jižní Koreji a Japonsku. Navíc je pochybná teze zahrnující Írán coby raketovou a jadernou hrozbu USA. Pokud ovšem Spojené státy nepočítají už předem s tím, že zruší Jadernou dohodu 6 plus jedna s touto zemí, o což se současná Trumpova administrativa pilně ke zděšení zbytku světa snaží. U Severní Koreje je otázka kolik má vůbec jaderných bomb, a kolik raket, které by je mohly na USA vypustit.

Právě otázka protiraketové obrany je klíčová ohledně světové bezpečnosti. Logika „vzájemného zničení“ udržela svět sice ve strachu, ale zároveň v míru téměř tři čtvrtě století. Jednostranné odstoupení USA od smlouvy ABM (o omezení protiraketové obrany) a snaha tuto obranu vybudovat, svádí k provedení prvního masivního globálního úderu, který by podle americké vojenské doktriny zabezpečil zemi beztrestnost vůči odvetnému úderu. Paradoxně tato teze žene svět právě k jadernému střetu.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru