Deník New York Times neskrývá zklamání, že ZOH 2018 bude až příliš moc Rusů

Americký denník The New York Times (NYT) sa pozastavil nad vysokým počtom nominovaných športovcov z Ruska, ktorí sa chystajú na zimné olympijské hry (ZOH) do juhokórejského Pjongčangu. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) formálne vylúčil Rusko zo ZOH. Rusko však napriek tomu posiela do Pjongčangu 169 športovcov, ktorí budú štartovať pod hlavičkou „olympijských športovcov z Ruska“.

V porovnaní s predchádzajúcimi ZOH to nie je až tak výrazne menej. Veď na ZOH v kanadskom Vancouveri v roku 2010 štartovalo 177 ruských športovcov, na domácej pôde v Soči pred štyrmi rokmi mala ruská výprava 232 členov. Kompletná ruská výprava v Pchjongčangu vrátane trénerov, masérov a lekárov by mala zahŕňať okolo 340 ľudí. Podľa NYT má na tom zásluhu aj prezident MOV Thomas Bach, ktorý presadil svoju predstavu umožnenia štartu „novej generácie“ ruských športovcov. Pre mnohých z nominovaných ruských olympionikov to bude prvá olympiáda v ich živote. Podľa NYT však aj títo druhosledoví mladí športovci sú schopní podať porovnateľné výkony ako tradiční ruskí medailisti, ktorých z hier vylúčili.

NYT považuje vysoký počet ruských športovcov v Pjongčangu za dôsledok slabosti MOV, ktorý sa navonok tvári nekompromisne a navodzuje zdanie exemplárneho vylúčenia Ruska zo ZOH, ale na druhej strane reálne pripustil štart stoviek ruských športovcov. Táto nedôslednosť sa podľa NYT prejavila už počas letnej olympiády v brazílskom Rio de Janeiro v roku 2016, kde MOV taktiež pripustil štart 270 ruských športovcov. Benevolentný postoj MOV v Riu pred dvoma rokmi bol v tom čase v zjavnom kontraste s rozhodnutím Paralympijského výboru, ktorý sa priklonil k plošnému zákazu ruskej účasti na paralympiáde bez akýchkoľvek výnimiek. V prípade zimnej paralympiády v Pjongčangu by mal v rovnakej záležitosti paralympijský výbor vyniesť svoj verdikt v pondelok 29. januára.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru