Kongres odhalil porušování vyšetřování FBI v případu Clintonové!

Republikáni v Kongresu zjistili porušení průběhu vyšetřování FBI ohledně užívání soukromého serveru úřední korespondencí bývalou americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, uvedl The Hill.

Podle kongresmanů a členů vyšetřovacího týmu se v držení vyšetřovatelů objevily dosud neznámé dokumenty, které obsahují písemné důkazy, které ukazují přesvědčení FBI o tom, že existují důkazy o porušování zákonů bývalé ministryně zahraničí a jejích asistentů. V tomto světle je podivná jakási “nedotknutelnost” bývalé ministryně.

„Významné množství informací, které mělo být řádně utajeno v době vedení korespondence, vypovídá o verzi, která prokazuje neopatrnost při manipulaci s těmito informacemi účastníky korespondence,“ citoval dokument FBI jeden ze zdrojů novin.

Podle kongresmanů v některých dokumentech FBI uvedl, že dalším důkazem trestní povahy činností Clintonové slouží přiznání jednoho z klíčových svědků v podání lživých svědectví. Svědek byl zaměstnancem společnosti, která obsluhovala soukromý poštovní server používaný Clintonovou. Ten odstranil archivní zprávy poslankyně, když Kongres požádal o archiv k vyšetřování.

Zákonodárci řekli, že bývalý zástupce šéfa FBI, Andrew McCabe při uzavřeném jednání s členy Kongresu uvedl, že zjistil porušení obvyklých postupů agentury v rámci tohoto šetření. Obvykle je shromažďování důkazů a rozhodnutí o uložení poplatků přiděleno různým skupinám FBI. Důkazy jsou shromažďovány zaměstnanci na místě, tj. v tomto případě měly být přiděleny do kanceláři v New Yorku, kde byl soukromý server registrován. V případě dopisů Clintonové, byla za  vyšetřování, tak i za obvinění zodpovědná malá skupina zaměstnanců agentury ve Washingtonu.

Kromě toho vyšetřovatelé potvrdili kongresmanům, že FBI začala připravovat prohlášení nevině Clintonové, ještě před výslechem 17 klíčových svědků, včetně samotné Clintonové, stejně jako nezajištěnými důkazy k vině bývalé ministryně zahraničí.„Vypracování závěrů před výslechem klíčových svědků a zúčastněných osob porušuje nejzákladnější podmínky pro dobré vyšetřování”, uvedl jeden ze zákonodárců.

Clintonová, když byla ministryní zahraničí, udržovala oficiální korespondenci prostřednictvím svého poštovního serveru. FBI v letech 2015-2016 v této souvislosti prováděl vyšetřováním kvůli možnému úniku utajovaných informací. Podle výsledků kontroly FBI nenašel v činnosti Clintonové trestný čin, i když bylo zjištěno, že asi 100 e-mailů obsahovaly tajné informace, a dalších 30 tisíc e-mailů Clintonové bylo odstraněno v rozporu s pravidly, s odkazem na skutečnost, že jsou soukromé. Ovšem celá aféra znatelně poškodila volební kampaň bývalé ministryně, která nakonec volby prohrála s Donaldem Trumpem.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru