V Německu je pro 350 000 důchodců obtížné najít peníze na jídlo! Kvůli migrantům?

Na pozadí přílivu uprchlíků se počet potřebných německých starších lidí za posledních 10 let zdvojnásobil. S téměž neuvěřitelnou žalující zprávou přišla německá televize.

Stále více a více starších lidí v Německu je nuceno přijímat sociální pomoc ve formě potravinových balíčků zdarma, což je podle zpravodajského programu Tagesschau na Prvním německém televizním kanálu alarmující. O nic méně je tato informace šokující pro ostatní.

Před deseti lety nebyl problém tak akutní – z odhadovaných 25 milionů důchodců v Německu se pouze 12% považovalo za potřebné. Ale nyní se toto číslo zdvojnásobilo. Dalším ukazatelem zhoršení situace je počet starých lidí, kteří s obtížemi nalézají peníze na nákup potravin.

„Jestliže 350 tisíc starších lidí pravidelně musí stát ve frontách na jídlo zdarma, je to jasný signál, že se zvyšuje věková chudoba,“ stěžuje si předsedkyně největší německá organizace poskytující sociální pomoc (Sozialverband VDK Deutschland) Ulrika Masherová. Celkově v zemi funguje 900 výdejen „potravinových balíčků”, které pravidelně využívá až 1,5 milionu lidí v nouzi.

Federální vláda zároveň vynakládá miliardy eur na uprchlíky, kteří přijíždějí do Německa z afrických a středoevropských zemí. V roce 2016 poskytlo Ministerstvo financí Německa 21,7 miliard eur na humanitární pomoc, ubytování a sociální programy pro migranty. V roce 2017 byla naplánovaná tyto položky téměř stejná částka – 21,3 miliard eur.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru