Rakouská šéfka MZV: “Dobře, že Rusko vojensky intervenovalo v Sýrii!”

Za pomocí represivních opatření se Západu a zejména Spojeným státům nepodařilo oslabit ruský ropný průmysl, uvedla v rozhovoru pro Kurier nová rakouská ministryně zahraničí Karine Kneisslová.

Podle ní se protiruské sankce ukázaly být neúčinným nástrojem a od základu nefungovaly.

„Sankce jednoduše nefungovaly,” zdůraznila šéfka rakouského ministerstva zahraničí.

„Nyní vám mohu přímo představit mini-zprávu o mezinárodním právu, a tím vám připomenout, že jediné sankce, pomocí kterých bylo možné dosáhnout výsledku, byly sportovní sankce proti Jižní Africe,“ poukázala Karin Kneisslová a dodala, že “sankce jsou nudné”.

V rozhovoru s Kurierem rakouská ministryně zahraničí rovněž schválila rozhodnutí Moskvy začít vojenské operace v Sýrii v roce 2015.

„Ruská intervence byla provedena po konzltacích 30. září 2015 s několika státy, včetně Číny, Íránu, Iráku a Spojených států. Díky intervenci, mimo jiné, bylo možné zastavit útok „Islámského státu” na Latakii,“ poznamenala Karin Kneisslová.

„Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura a jeho zástupce varovali, že v případě průlomu IS do Latakie, se zřejmě statisíce pokusí přeplavat Středomoří (do Evropy). V roce 2015 se IS rozhodla pro masivní ofenzívu. Tehdy jsem řekla, že ruský zásah by měl dodat dynamiku řešení konfliktu v Sýrii. Nyní můžeme konstatovat, že se právě to stalo,” zdůraznila nová rakouská ministryně zahraničních věcí.

Prohlášení o sankcích není z úst rakouských politiků takovým překvapením, ale přiznání jejich neefektivnosti obecně z úst západního politika už ano. Přesto EU každého půl roku nesmyslné sankce prodlužuje. Nicméně zde zřejmě hraje roli i skutečnost, že se rakouská firma OVM investičně podílí na projektu plynovodu ruského plynu  “Nord Stream -2” do Německa, kdy část plynu by plynula i do Rakouska.

Ještě překvapivější je pak vyjádření Kneisslové, oceňující ruskou intervenci do Sýrie v roce 2015.  Západní politici totiž s oblibou v této souvislosti hovoří o „agresi Ruska“.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru