Rusové odrazili útok na leteckou základnu Hmeimim v Sýrii. Během útoku se v blízkosti pohybovalo letadlo USA!

Bezpilotné teroristické lietadlo (dron), ktoré bolo zostrelené nad Sýriou v oblasti Hmeimimu, je vzorkou ilegálnej výroby, oznámil RIA Novosti v utorok popredný ruský odborník v oblasti bezpilotného letectva, Denis Fedutinov.

Predtým Ministerstvo obrany RF oznámilo, že v noci na 6. januára bolo zabránené pokusu o teroristický útok na leteckú základňu Hmeimim a zásobovacie stredisko vojenského námorníctva v Tartúze s použitím bezpilotných lietadiel.

“Uvedené bezpilotné lietadlo nehľadiac na to, že je jasným príkladom výlučne ilegálnej výroby miestnych” leteckých modelárov “, svojím spôsobom” bezpilotné kamikadze”, je napriek tomu schopné plniť úlohu dopravenia akejsi výbušniny k cieľu s vopred známymi údajmi, čo bolo neraz predvedené džihádistmi v Sýrii a Iraku,” povedal Fedutinov.

Pritom zdôraznil, že vzhľadom na bezvýznamné hodnoty tohto výrobku je to dosť efektívne riešenie, schopné ohroziť silu a prostriedky protivníka v prípade nedostatočného krytia prostriedkami PVO a elektronickej vojny.

Vo chvíli, keď teroristi zaútočili pomocou bezpilotných lietadiel na ruskú základňu v Sýrii, sa nachádzalo v okolí Hmeimimu americké výzvedné lietadlo, oznámilo Ministerstvo obrany.

Ruské ministerstvo okomentovalo vyhlásenie zástupcu Pentagonu, že technológie, použité 6. januára počas útoku teroristických bezpilotných lietadiel na ruské vojenské objekty v Sýrii, “sú ľahko dostupné na verejnom trhu”. Na Ministerstve obrany uviedli, že na naprogramovanie kontroliek riadenia bezpilotného lietadla a zhadzovanie bômb v systéme GPS je potrebné mať kvalitnú inžiniersku školu jednej z rozvinutých krajín. Ďalej je potrebné získať presné údaje na základe údajov vesmírnej rozviedky a to zďaleka nie každý zvládne, zdôraznili na ministerstve.

“To nás núti pozrieť sa inými očami na podivnú zhodu okolností, že počas útoku teroristického bezpilotného lietadla na ruské vojenské objekty v Sýrii nad hladinou Stredozemného mora sa viac ako 4 hodiny vo výške 7 tisíc metrov medzi Tartuom a Hmeimimen nachádzalo práve výzvedné lietadlo amerického vojenského námorníctva Poseidon,” uvádza sa v správe MO RF.

Drony, ktoré zaútočili na ruskú leteckú základňu Hmeimim v Sýrii, vzlietli v juhozápadnej časti pásma deeskalace Idlib, ktoré kontroluje “umiernená” opozície, informovali v stredu noviny Krasnaja zvezda, oficiálny tlačový orgán Ministerstva obrany RF.

“Bolo zistené, že Drony teroristi vypustili z okolia osady Muazzara ležiacej v juhozápadnej časti pásma deeskalace Idlib, ktoré kontrolujú ozbrojené útvary tak zvanej “umiernené opozície”, uvádza sa v správe.

MO RF zaslalo listy náčelníkovi generálneho štábu OS Turecka generálovi Akari Hulusimu a vedúcemu Národnej spravodajskej organizácie Fidan Hakan.

“V listoch sa poukazuje na nutnosť Ankary plniť si prevzaté záväzky pre zaistenie režimu zastavenia bojových akcií kontrolovanými ozbrojenými útvarmi a aktivizácia práce na zriaďovanie pozorovateľní v pásme deeskalace Idlib s cieľom zabránenia podobným útokom bezpilotných lietadiel na akékoľvek objekty,” podotýka sa v správe.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru