Rusko pohrozilo odchodem z WTO kvůli žalobě EU!

Rusko může vystoupit z Světové obchodní organizace (WTO) v důsledku nároku Evropské unie  na Ruskou federaci při vymáhání 1,39 miliard euro ročně jako kompenzaci za vepřové embargo.

Uvedl to první náměstek vedoucího výboru Rady federace pro hospodářskou Sergej Kalašnikov.

„Pokud bude žaloba EU uspokojena, pravděpodobně budeme muset omezit naši účast ve Světové obchodní organizaci, možná úplně,” citoval senátora list Izvestija.

Kalašnikov zdůraznil, že protiruské sankce EU a odvetné embargo Moskvy na dodávky potravin z evropských zemí jsou mimo logiku legislativy WTO.

Připomněl, že státy EU porušily pravidla Světové obchodní organizace jako první, když pod záminkami zavedly sankce proti Rusku. Ovšem WTO nijak nereagovala.

Ruský dozorový úřad  uvalil embargo na dodávky prasat z evropských zemí do Ruska v lednu 2014 kvůli vypuknutí africké nákazy, připomněla RIA Novosti.

Později Moskva oznámila WTO zrušení zákazu ze zdravotních důvodů. Současně ale rozhodla, že nebude pokračovat v nákupu vepřového kvůli západním odvětvovým sankcím.

Jak uvedl portál Izvestijí má Rusko velkou šanci na výhru v případě, pokud rozhodčí soud v Bruselu přenese pohledávky Evropské unie z roviny fytosanitárních požadavků na rovinu sankcí, protože ruská ekonomika utrpěla značné ztráty kvůli protiruským opatřením.

Jiní ruští poslanci však v daném případě upozornili, že situace je pro Rusko velmi ožehavá. V případě, že prohraje arbitráž ohledně vepřového, bude muset platit kompenzaci. Pokud však ji odmítne zaplatit, dostane se do rozporu s pravidly WTO. Vystoupení z organizace, v níž je 130 členů celého světa, by znamenalo pro Rusko zase jiné náklady.

Rusko se stalo členem Světové obchodní organizace v roce 2012.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru