Ve spojení s Ruskem bychom byli neporazitelní, a proto to USA vadí!

Christoph Leitl, prezident Asociace evropských obchodních komor, v rozhovoru pro rakouský Kurier se vyjadřuje kromě jiného i k možnostem Evropy v kontextu současné globální konkurence.

V rozhovoru Christoph Leitl říká, že žijeme v globální konkurenci, Čína je v ofenzívě na celém světě, snaží se za pomoci východoevropských zemí budovat svou Hedvábnou cestu. Čína obsadila nejdůležitější ložiska surovin v Africe. A co Evropa? Spí! Rozešli jsme se s Ruskem, místo toho, abychom se s ním spojili a mohli tak čelit konkurenci.

„Samozřejmě, že Rusko porušilo mezinárodní právo, ale Američané to neudělali?“ zareagoval Christoph Leitl na připomínku, že Rusko porušilo mezinárodní právo.

„Nechci to extrapolovat, chci jen, abychom se dostali pryč od neustálých hrozeb a nesmyslných sankcí, kde je ekonomika zneužívána jako zbraň,“ dodal Leitl.

„Existují politické a diplomatické možnosti. Nevěřím v bojkot sportovních událostí, v rozbíjení kulturních mostů nebo v hospodářské sankce,“ říká Leitl a na otázku zda je dobré mluvit s bezpečnostním agentem Putinem, reaguje, „a měli tři roky sankcí nějaký vliv?“.

„Rusové mají výhodu. Putin dosáhl přesně toho, co chtěl. Z vývozu do Ruska a dovozu zahraniční měny, se staly  investicemi na místě. To lze vidět na příkladu firmy Backaldrin, která nyní v Moskvě postavila továrnu. A Rakousko platí, protože Kornspitz je vyráběn v Rusku,“ vysvětluje prezident Asociace evropských obchodních komor.

„Rakousko platí. Škody na celém území Evropy činí stovky miliard ročně. Můj plán by měly obě strany  rozebrat krok za krokem. A nakonec usilovat o spolupráci mezi Evropou a Ruskem. V globální konkurenci bychom pak byli bezkonkurenční. Proto jsou proti tomu Američané,“ zdůvodňuje Leitl obnovení spolupráce s Ruskem.

Trump říká: “Nejprve Amerika, Číňané říkají, že Čína je silná, co my Evropané? Mlčíme…”

„Tak to je. Moje motto je Evropa konkurenceschopná. Jsme konkurenční, protože jsme inovační, protože oceňujeme kvalitu. Potřebujeme spojence v evropské zóně volného obchodu, která dlouhodobě zahrnuje také země jako Turecko, Ukrajina, Blízký východ a severní Afriku. Měli bychom se dívat na to, jak ostatní upevňují své pozice a vytlačují nás? ,“ pokračuje Christoph Leitl.

„Potřebujeme podnikatelskou Evropu, která se nebojí být rozdělena mezi Ameriku a Čínu, ale zajišťuje naše hodnoty a prosperitu. Evropa tvoří pouze sedm procent světové populace s klesající tendencí. Stále má ale 25 procent světového obchodu i když podíl také klesá , ale představuje také 50 procent celosvětových výdajů na sociální a environmentální účely. To, co je pro nás přirozené, není samozřejmé. To, co je pro nás přirozené, není ve světě samozřejmé, dodává Christoph Leitl.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru