Ruský senátor: “Pokud WTO nařídí Rusku platit miliardy Unii, Rusko tuto organizaci možno úplně opustí!”

Európska komisia (EK) pred časom začala od Ruska žiadať každoročné 1,4 miliardové splátky plus 15 % úroky z týchto splátok ako kompenzáciu za zákaz dovozu bravčového mäsa a výrobkov, ktoré Rusko na tieto výrobky uvalilo po tom, čo v Poľsku a Pobaltí vypukol pred viac ako 4 rokmi prasačí mor. Rusko už ale otvorene hovorí o obmedzení účasti alebo opustení WTO v prípade, ak organizácia rozhodne v prospech EU.

Eurokomisia túto požiadavku vzniesla na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), ktorá ju začiatkom januára odkázala na rozhodcovské konanie, ktoré rozhodne o tom, či je nárok EÚ odôvodnený alebo nie. A ak áno, tak aj určí, aké opatrenie by mohlo byť voči Rusku uplatnené. Rusko už ale vyplácanie akýchkoľvek finančných kompenzácií EU odmietlo a najnovšie ruský senátor Sergej Kalašnikov Svetovej obchodnej organizácii pohrozil, že ak Únii žalobu uzná, pravdepodobne bude musieť Rusko obmedziť svoju účasť v tejto medzinárodnej organizácii, a to možno úplne. Ako ďalej dodal, na to, že štáty EU porušili pravidlá Svetovej obchodnej organizácie ako prvé, keď pod vymyslenými zámienkami zaviedli sankcie proti Rusku, WTO nijako nereagovala.

Aj keď vzájomná spolupráca medzi národmi sveta a tiež existencia medzinárodných organizácií akou je napr. aj WTO, ktorá vytvára pravidlá a usmerňuje svetový obchod, je potrebná, ak takáto organizácia začne byť náchylná na politické tlaky z určitej strany a začne sa riadiť a vydávať nespravodlivé a jednostranne politicky motivované rozhodnutia, tak si nezaslúži financie štátov, ktoré sú ňou očividne diskriminované. A podobne by sa malo Rusko zachovať k všetkým medzinárodným organizáciám, ktoré sú jednoznačne protirusky zamerané, vydávajú Západom pretláčané rozhodnutia a priamo, či nepriamo sa tak snažia útočiť na Rusko a jeho národ. Najlepším príkladom sú v súčasnosti Medzinárodný olympijský výbor (MOV), či Svetová antidopingová agentúra (WADA). Až potom by možno došlo k precitnutiu kompetentných, pretože by ročne začali prichádzať o nemalé čiastky peňazí a organizácie sa stali nefunkčnými.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru