Švédsko a Finsko by se měli bát Ruska, nejsou v NATO!

Švédsko a Finsko mají důvody proč se bát „ruské hrozby“ – hlavním důvodem je, že nejsou v NATO, je přesvědčen Claus Hjort Frederiksen, dánský ministr obrany.

“Myslím, že byste se měli seznámit se švédskou zprávou. Popisuje bezpečnostní situaci v našem regionu,“  řekl dánský ministr obrany.

Několik dní před Vánocemi představila švédská Komise pro obranu ministra obrany Peter Hultqvista zprávu, která uvádí, že Rusko představuje “velkou hrozbu” pro bezpečnost země, napsal švédský  Dagens Nyheter.

Stejně jako Švédové je dánský ministr přesvědčen, že upevňování pozice Ruska na Krymu, válka na východě Ukrajiny a napjaté vztahy mezi Moskvou a pobaltskými zeměmi nelze ignorovat. Navíc podle mnoha vojenských odborníků Rusko “porušuje” Vídeňský dokument a rozděluje své velké cvičení na menší, což vede k tomu, že zahraniční pozorovatelé je nemohou pozorovat.

Dánská zpravodajská služba je připravena na jakýkoli vývoj událostí, ale v Kodani zatím nevidí Rusko jako přímou hrozbu pro národní bezpečnost.

“Nic není vyloučeno. Dánská zpravodajská služba se však domnívá, že v současné době Dánsko není ohroženo žádným útokem. Nikdy jsme proti Rusku nestáli, na rozdíl od Finska a Švédska. Takže zde pravděpodobně hraje i jistá historická zkušenost. Země, jako je Polsko a pobaltské státy, samozřejmě mají více důvodů k obavám, ” uvedl dánský ministr.

Švédská Komise pro obranu navrhla, aby každý občan Švédska shromáždil pro svou potřebu zásobu potravin na jeden týden. Dánský ministr obrany však nevěří, že by Dánové měli dělat totéž.

“Ještě ne. Je však zřejmé, že pokud se změní stupeň ohrožení, vydáme stejná doporučení … Švédsko a Finsko jsou zranitelnější, protože nepatří do NATO. To znamená, že ve vztahu k těmto zemím může Rusko jednat trochu jinak a vyhrožovat jim různými hrozbami,” zdůraznil Frederiksen.

V říjnu loňského roku podle tiskové zprávy Agentura pro civilní obranu ve Švédsku požádala o přidělení dalších 2 miliard korun na opravu a rozšíření krytů proti bombám. V Dánsku však podle Frederiksena to není nutné, protože země je součástí NATO.

Nicméně je třeba dodat, že i když jsou Švédsko a Finsko formálně neutrální země, na základě řady smluv s NATO jsou považovány stratégy aliance za součást západního obranného bloku. Navíc jako členské státy Evropské unie se přímo podílejí na smluvních vazbách s NATO. Představa, že Švédsko a Finsko poletují v bezpečnostním prostoru jako volný balónek, ja naivní.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru