USA děsí své občany: “V Rusku vás budou týrat a obtěžovat!”

Americké ministerstvo zahraničí doporučilo americkým občanům, zamýšlející cestovat do Ruska, aby přehodnotili své rozhodnutí, uvedl The Washington Times.

Jak noviny poznamenaly v reakci Moskva připomněla, že takoví politici, jako je Hillary Clintonová, Barack Obama, John McCain, vedou rusofobní kampaň postavenou na rozpoutání „antagonismu mezi obyčejnými lidmi“.

Americké ministerstvo zahraničí poradilo občanům, aby se zdrželi návštěvy Ruska, a doporučilo jim, aby přehodnotili své rozhodnutí cestovat do této země, napsal The Washington Times. Odbor zahraniční politiky USA zdůvodnil své doporučení rizikem terorismu a cíleným pronásledováním Američanů, uvedl článek.

„Přezkoumejte cestu do Ruska v souvislosti s rizikem terorismu a obtěžování. V některých oblastech je toto riziko obzvláště vysoké,” cituje publikace ministerstvo zahraničí.

Toto varování se objevilo v rámci seznamu zveřejněného americkým ministerstvem zahraniční politiky, jehož cílem je pomoci Američanům porozumět rizikům spojeným s cestováním do zahraničí. Země v tomto seznamu jsou rozděleny do čtyř kategorií. Při návštěvě zemí první kategorie, jako je Kanada a Švédsko, ministerstvo zahraničí doporučuje, aby američtí občané „dodržovali normální preventivní opatření”. A stát, který je ve čtvrté kategorii, jako je Írán a Severní Korea, resort doporučuje vůbec nenavštěvovat.

Rusko bylo zařazeno ministerstvem zahraničí do třetí kategorii zemí, mezi něž patřily také Súdán, Pákistán a Niger.

„Teroristické skupiny pokračují v plánování možných teroristických činů v Rusku,” vysvětluje ministerstvo zahraničí. „Téměř nebo bez varování mohou teroristé zahájit útok na turistické lokality, dopravní uzly, trhy a nákupní centra, stejně jako na objekty místní správy.”

Ve vysvětlení amerického ministerstva zahraničí uvedlo, že američtí občané se často stávají „oběťmi obtěžování, týrání a vydírání ze strany bezpečnostních orgánů a jiných úředníků.“

Kromě toho ministerstvo zahraničí doporučilo zcela se zdržet cestování na severní Kavkaz a „připojený” Krym, uvedl článek.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová uvedla, že toto doporučení ministerstva zahraniční politiky USA má za cíl prohloubit rozkol mezi bývalými protivníky z období studené války.

„Pokud budou občané USA masově přijíždět do Ruska, tak na vlastní oči uvidí, že se nic z toho, čím je straší američtí úředníci, neděje,” řekla Zacharová.

„Zejména na vyvolávání nenávisti obyčejných lidí k sobě navzájem je postavena rusofobní kampaň takových činitelů, jako je Hillary Clintonová, Barack Obama, John McCain,“ vysvětlila.

Podle The Washington Times v roce 2016, podle oficiálních údajů, navštívilo Rusko téměř 250 tisíc Američanů.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru