Putin srovnal komunismus s náboženstvím!

Ruský prezident Vladimir Putin přirovnal komunismus ke křesťanství, a Leninovo mauzoleum k uctívání ostatků svatých.

„Možná musím říct, a někomu se to nemusí líbit, ale já říkám, co si myslím. Za prvé, víra nás vždy doprovázela, posilovala, když naše země, naši lidé byli v mimořádně těžké situaci. Bylo také určité  obrazoborecké období, které zničilo kněží, zničilo kostely, ale zároveň se vytvářelo nové náboženství. Komunistická ideologie je to velmi podobná křesťanství, ve skutečnosti: … svoboda, rovnost, bratrství, spravedlnost – jsou zahrnuty v Písmu, to všechno tam je.  A kodex budovatele komunismu? To je vysublimovaný, jen takový primitivní výňatek z Bible, nevymysleli nic nového,“ řekl Putin v rozhovoru pro film „Balámovo“ „ jeho část byla vysílána v rámci na televizním kanálu „Rusko 1“.

Ruský prezident srovnal postoj komunistů k Leninovi s uctíváním svatých v křesťanství. „Podívejte se, Lenina uložili do mauzolea. Jak se to liší od ukládání ostatků světců pro ortodoxní, ale i pro křesťany obecně? Když mi říkají, že v křesťanství není žádná taková tradice, pak poukazuji, že je …, a u nás máme také svaté památky,” řekl Putin.

„Ve skutečnosti to nebylo nic nového s čím vláda přišla, ale podle své ideologie se přizpůsobila tomu, co lidstvo již dávno vynalezlo,” dodal ruský vůdce.

Putin už dříve šokoval Rusy velmi ostrou kritikou vůdce Říjnové revoluce z roku 1917. Obvinil ho, že jeho myšlenky nakonec položily “atomovou bombu” pod existenci Sovětského svazu. V současnosti v Rusku probíhá mnohdy emotivní debata o tom, zda nemá být vůdce bolševické revoluce důstojně pohřben mimo Mauzoleum.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru