Lucemburský ministr: “Orbán je diktátor, musíme proti němu zakročit!”

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn označil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho projev diktátorem.

Asselborn reagoval tvrdě na hrozbu maďarského předsedy vlády Viktora Orbána uzavřít uprchlické organizace ve své zemi.

„Tento postoj vyhovuje diktátorovi, pud sebezáchovy je důležitější než nějaká politická morální slušnost,“ řekl Asselborn.

Orbán ve svém nedělním projevu k národu nastínil temnou budoucnost Evropy.

“Tmavé mraky díky migraci se táhnou nad Evropu,” řekl Orbán v projevu v Budapešti. “Národy přestanou existovat, Západ padne, zatímco Evropa si ani nevšimne, že byla zničena,” řekl Orbán.

Orbán také varoval, že evropská města mohou brzy mít převážně muslimskou populaci. Křesťanství bylo poslední nadějí Evropy, řekl předseda maďarské konzervativní strany Fidesz.

Asselborn kvůli Orbánovu projevu vyzval k aktivaci “článku 7“.  V prosinci Evropská komise zahájila řízení podle článku 7 Smlouvy o EU s Polskem  kvůli  kontroverzní reformě soudnictví, což může teoreticky vést ke ztrátě hlasovacích práv pro Varšavu v EU.

“EU musí vstát a vzbudit se,” pokračoval Asselborn. Nejdéle sloužící ministr zahraničí EU také vyzval, aby Vysoký komisař OSN pro lidská práva “neprodleně podal Radě OSN pro lidská práva zprávu o událostech v Maďarsku”.

Maďarský parlament bude projednávat legislativní balíček, kde se opět zaměří na nevládní organizace (NGO) v oblasti pomoci uprchlíkům. Ve svém projevu v neděli Orbán pohrozil nevládním organizacím zabývajícími se uprchlíky na území Maďarska že  „je za jejich nebezpečnou činnost zastaví.“

Podle Asselborna se Maďarsko “neúprosně posouvá směrem k zemi, která ztrácí lidskou důstojnost”. Zakazováním islámu „porušuje svobodu vyznání, jak je zakotveno ve smlouvách EU,“ uvedl lucemburský ministr zahraničí.

“Vyděšení muslimští uprchlíci, kteří byli přinuceni opustit svou zemi tváří v tvář válce a bídě, Orbán nechce přijmout a přitom tvrdí, že chrání křesťanstvo,” řekl Asselborn, “toto je nesmyslné zkreslení křesťanské etiky, vedené principy bratrství a pomoci těm, kteří jsou v nouzi.”

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru