Ruské MZV: “Spojené státy zpochybňují právo Ruska na sebeobranu!”

Washington se snaží zpochybnit právo Ruska na sebeobranu v kritických situacích pro existenci státu.

Uvedlo to v komentáři Informačního oddělení ruského ministerstva zahraničních věcí v souvislosti s vydáním nové americké jaderné doktríny. Podle něj vyvolala americká nová doktrína hluboké zklamání, neboť obsahuje konfrontační a protiruský směr.

Pentagon oznámil v pátek americkou jadernou doktrínu, která věnuje velkou pozornost rozvoji ruských jaderných sil. Mezi dalšími potenciálními hrozbami v Pentagonu bylyuvedeny KLDR, Írán a Čína. Pentagon zároveň informoval, že úsilí USA bude zaměřeno na vývoj jaderných hlavic nízké síly. Kromě toho se v doktríně uvádí, že USA budou i nadále vynakládat peníze na modernizaci jaderných sil a vývoji prvků „jaderné triády“ (mezikontinentálních balistických raket, strategických ponorek a bombardérů). USA uvedly, že jsou v celku ve prosnížení jaderných zbraní, ale kritizovaly OSN za navrženou dohodu na úplném zákazu jaderných zbraní, jako neodpovídající současnosti.

„Ukazuje se, že v USA deklarují připravenost přistoupit k použití jaderných zbraní s cílem zabránit Rusku, aby využila své jaderné zbraně, a jde o pokus zpochybnit naše právo na sebeobranu při vzdoru proti agresi v situacích kritických pro existenci státu,“ prohlásilo ruské MZV.

„Doufáme, že Washington je stále vědom vysoké míry rizika, které vzniká při překládání těchto doktrinářských zásad do praxe vojenského plánování,“ uvádí se v komentáři. Navíc ministerstvo obvinilo USA z „pokrytectví“, když zároveň tvrdí, že chtějí mít „stabilní vztahy“ s Rusem.

Podle ruského MZV všichna obvinění ze strany Spojených států vůči Rusku jsou považována za „nespravedlivý pokus přenést na ostatní vlastní odpovědnost“, a zdůraznilo, že degradace situace je důsledkem nezodpovědných kroků Spojených států.

Pro ruskou diplomacii je šokující, že Spojené státy připouští použití zbraní v „nouzových situacích“, které ale nejsou omezeny na válečné scénáře.

„Samozřejmě, že budeme muset vzít v úvahu přístupy, které jsou nyní uváděny do reality ve Washingtonu, a přijmout nezbytná opatření, abychom zajistili naši bezpečnost,” dodal varovně komentář.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru