Rusko USA: U Krymu vás uvítají ruské stíhačky a ne ukrajinští spojenci!

Manévry ruského Su-27 vůči americkému EP-3 Aries byly „standardní, naprosto legální a naprosto bezpečné”, prohlásilo ruské ministerstvo obrany a doporučilo Pentagnu nelétat k ruským hranicím.

K výměně ostrých replik mezi Ruskem a USA vedlo zastavení rozvědného letadla amerického námořnictva ruským stíhačem nad Černým mořem 29. ledna.

Ruské ministerstvo poznamenalo, že pokud jsou jeho akce na ochranu státních hranic příčinou „deprese a fóbie“ amerických pilotů, tak se jim doporučuje v budoucnu se takovým trasám vyhnout, „nebo se vrátit k jednacímu stolu a dohodnout se na pravidlech jejich provádění“.

Ruská obrana také připomněla, že Krym, k jehož území se americké letadlo blížílo, je nedílnou součástí Ruska.„Tím, že posílá své piloty, aby provedli průzkum v oblasti Černého moře, je třeba vzít v úvahu, že je tam uvítají ruské stíhačky, a ne ukrajinští partneři,“ zdůraznilo ministerstvo.

Provokující americké letadlo bylo zadrženo ruským SU-27

Ve zprávě se také uvádí, že incident by se měl správné označit ne zachycením, ale doprovodem, třebaže se Su-27 více než dvě hodiny pokoušel zastavit pokusy amerického letadla s vypnutými transpondéry dostat se blíže k ruským hranicím (je zajímavé, že USA a NATO si často stěžovali na to, že ruská vojenská letadla v oblasti Baltu létají bez zapnutých transponérů – pozn. red.)

Ve čtvrtek americké námořnictvo zveřejnilo řadu videoklipů zachycení amerického letadla. Manévr stíhačky ruského námořnictva země byl označen za nebezpečný a že takové akce nesou riziko “katastrofických následků”. Podle americké armády se Su-27 blížil k EP-3 příliš blízko.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru