Rusko zavrčelo: “Iskandery si na svém území umístíme, jak budeme chtít!”

Rusko nikoho neohrožuje, ale má svrchované právo umísťovat zbraně kdekoli na svém území, prohlásil prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v komentáři ke zprávě o umístění Iskanderů v oblasti Kaliningradu.

„Je nepravděpodobné, že by to mělo být pro někoho důvodem k obavám,” řekl Peskov. K údajům o umístění Iskanderů doporučil kontaktovat Státní dumu.

Dříve litevský ministr obrany Raimundas Karoblis uvedl, že Rusko rozmístilo raketový systém Iskander v oblasti Kaliningradu. Později také tyto informace potvrdil šéf Výboru pro obranu Státní dumy Vladimir Šamanov.

Umístění raketového komplexu v oblasti Kaliningradu se uskutečnilo na pozadí posílení skupiny vojsk NATO v pobaltských státech. V říjnu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že aliance rozmístila celou divizi ozbrojených sil v blízkosti ruských hranic. Například v Polsku existují již dvě americké obrněné brigády. Navíc NATO v Polsku buduje jednu ze součástí protiraketové obrany (stejně jako v Rumunsku).

NATO opakovaně uvedlo, že je znepokojeno přesunem Iskanderů do Kaliningradu. V Moskvě v reakci na to bylo poznamenali, že Rusko dělá vše potřebné ke své ochraně proti expanzi aliance směrem k jeho hranicím. Současně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov připomněl, že Moskva na rozdíl od Spojených států umístí zbraně na svém území.

Jejich umístění vyvolává rozporuplné pozice. Zatímco v NATO tvrdí, že se jedná o zbraň, která umožní Rusku napadnout pobatské státy a Polsko (svým doletem je pokryje), Moskva poukazuje na čistě obranný charakter právě vůči narůstajícím silám NATO s nevysloveným podtextem, že aliance hodlá využít Pobaltí a Polsko k útoku na Rusko.

Dosah ruského raketového komplexu „Iskander-M” je 400-500 kilometrů, přičemž je raketa schopná nést 700 kilogramovou hlavici, včetně jaderné. Přesnost zásahu rakety nemá přesahovat pět metrů. Tento systém představuje smrtelné nebezpečí pro letiště, logistické body a další pevnou infrastrukturu. Iskander je řiditelný v letu, takže může být použit pro útoky na pohyblivé cíle, a to i na lodě. Navíc systém manévrování dělá z rakety obtížný cíl pro protiraketovou obranu.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru