Pilot druhého letadla SU-25 promluvil o tom, jak kryl bojujícího majora

Podriadený pilot veliteľa letky bojových lietadiel Su-25M majora Romana Filipova, ktorý zahynul v boji s teroristami po tom, čo bolo jeho lietadlo nad Sýriou zostrelené, prehovoril o tom, ako podporoval svojho veliteľa paľbou zo vzduchu. Informovali o tom noviny Ministerstva obrany RF Krasnaja zvezda.

“Hlas sa mu nechvel, keď som ho varoval: Strieľajú na teba! Stiahni sa! Klop to, klop! Manévruj!, “povedal letec. Podľa jeho slov mu Filipov pokojne povedal:” Zasiahli ma … Dobre zasiahli … Horí mi pravý motor … Letím na juh … Ľavý sa tiež zastavuje … Volaj záchrannú čatu.”

“A nasledovali posledné slová:, Schovaj sa do mrakov ‘,” dodal podriadený pilot. “Samozrejme som nikam neodletel. Nechať tam veliteľa – to je predsa to najhoršie,” povedal.

Pilot vysvetlil, že oblet pásma deeskalace Idlib je úloha síce bežná, ale bojová. V oblastiach kontrolovaných bojovníkmi teroristickej skupiny Fronta an-Nusrat sú pravidelne zaznamenávané prípady chaotickej paľby z mínometov a strelných zbraní.

“Keď protilietadlový raketový komplex vystrelil na lietadlo veliteľa, bolo mi všetko jasné. Vždy som kryl veliteľa vo vzduchu, teraz to bolo treba urobiť aj na zemi, keď už bojoval. Zostal som v tejto oblasti a vykonal niekoľko útokov, strieľal som na autá, ktorá sa blížili k olivovému háji, kde bol Roman. Zničil som dve autá,” povedal letec.

Zároveň aj naďalej vysielal na veliteľské stanovište súradnice, privolával pátracie a záchrannú službu. “Videl som miesto, kde veliteľ pristál, samotný boj už ale nie, bol už súmrak … Musel som odletieť s núdzovým zvyškom paliva, ktoré mi stačilo len na letisko,” povedal v závere podriadený pilot.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru