Space.com: USA samy mění vesmír na bojiště, ale obviňují Rusko a Čínu

Ředitel programů „Secure World Fundation“ Brian Weeden je přesvědčen, že USA do určité míry odpovídají za militarizace vesmíru, když tento týden z toho americká rozvědka obvinila Rusko a Čínu, uvedl Space.com.

Podle něj se Rusko v otázce kosmických zbraní vychází ze snahy zabránit použití vesmíru USA v případě možného ozbrojeného konfliktu.

Tradičně, nezávislí odborníci jsou skeptičtí ohledně zpráv ředitele americké Národní rozvědky při  posouzení globálních hrozeb, ale tentokrát dokument obsahuje „silný důkaz, že hrozba vůči satelitům USA je skutečná“, napsal Space.com. Nicméně tento problém není jednostranný.

Řeč je o zprávě ředitele Národní zpravodajské služby Daniela Coatse, ze které vyplývá, že Rusko a Čína se snaží vyvíjet protisatelitní zbraně, s vědomím, že tímto způsobem budou moci ohrozit americké vojenské schopnosti. Počáteční úrovně bojové připravenosti mají protisatelitní zbraně dle odhadu dosáhnout „v příštích několika letech”.

Podle ředitele programů pro plánování fondu „ Za bezpečnější svět“ Briana Weedena arzenál čínských kosmických sil již obsahuje protisatelitní zbraně přímého startu, rušičky a lasery, které mohou „oslepit“ satelity nebo narušit jejich práci. Kromě toho uvedl, že existuje důvod se domnívat, že operace ruských operačních protisatelitových systémů byla obnovena. Řada signálů naznačuje, že Rusko rozvíjí svůj protiraketový a protikosmický systém na dlouhé vzdálenosti, známý jako Nudol, a obnovuje laserový systém A-60.

Přesto Weeden tvrdí, že Rusko je v tomto případě poháněno snahou zabránit zneužívání kosmu ze strany Spojených států v případě možného ozbrojeného konfliktu, neboť právě o ně bude opírat své  možnosti pokud vypukne válka v Pobaltí nebo ve východní Asii.

„Věří, že rozvojem těchto systémů, budou moci zadržet Spojené státy, a pokud to nebude fungovat doufají, že zničením vesmírných amerických možností vyhrají válku“, cituje publikace odborníka.

Zároveň prohlásil, že Spojené státy jsou také odpovědné za transformaci vesmíru na potenciální bojiště. Spojené státy mají svůj protisatelitní systém. Předpokládá, že USA jsou světovým lídrem v oblasti bezkontaktních operací na oběžné dráze, a uvádí se, že promýšlejí možnost rozvoje svých útočné schopnosti tím, že budou „chránit“ své družice nebo ničit ruské a čínské satelity (mimochodem je zajímavá aktuální zpráva, že Izrael a USA úspěšně vyzkoušely protiraketovou střelu Arrow-3, která může být využita i k likvidaci satelitů – pozn. red.)

Nejvíce znepokojující se zdá být skutečnost, že země mají tendenci udržovat krok mezi sebou v otázce kosmických zbraní. „To by mohlo vést k velmi nestabilní krizové dynamice a výslednému ozbrojenému konfliktu, kterému, jak každý říká, se chce vyhnout.”

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru