Supertajnou jadernou základnu USA v Grónsku odhalil tající led!

Projekt “Iceworm” („Ledový červ“) byl vytvořen v 60. letech pro tajné nasazení amerických jaderných střel schopných zasáhnout SSSR.

V roce 1967 byl projekt uzavřen, ale nyní se začala rozmrzávat zakonzervovaná základna se stovkami tisíců litrů paliva, radioaktivním chladivem a toxickými látkami.

Americká vojenská základna Camp Century, která byla spouštěcí platformou jaderného projektu “Iceworm”, rozmrzává z ledu a představuje stále závažnější hrozbu pro životní prostředí, napsal The Daily Star.

Projekt “Iceworm” byl vytvořen v 60. letech minulého století, předpokládalo se, že se pod pod ledovým příkrovem Grónska rozmístí stovky jaderných zařízení a infrastruktury. Americká armáda tak vytvořila bezpečnou tajnou jadernou základnu, jejíž rakety by mohly zasáhnout SSSR.

Camp Century se stala hlavním místem projektu. V podzemí „Město pod ledem” byla vybudována tří kilometrová síť tunelů, s podmínkami podmínky pro službu dvou set vojáků. V roce 1967 byl projekt uzavřen kvůli chybám ve výpočtech – ledová pokrývka Grónska nebyla dostatečně stabilní pro americké vojenské účely.

Základna byla ponechána v ledu Grónska. Nicméně, v posledních letech, kvůli globálnímu oteplování, led okolo „Iceworm” začal tát. Led zmizel z významné části jaderného zařízení a „odhalil” trychtýř o délce 35 metrů. V roce 1959, kdy byl objekt postaven, byl položen pod ledem na úrovni pouhých osm metrů.

Ovšem hrozbu může potenciálně tvořit přibližně 200 000 litrů motorové nafty, podobně jako množství odpadních vod, neznámé množství radioaktivního chladiva a toxických organických znečišťujících látek vyvržených do atmosféry. Podle ekologů už nebude do roku 2090 negativní dopad škodlivých látek z “ledového červa” již zvrátit.

Led se nadále rozpouští a tento proces se zrychluje kvůli globálnímu oteplování. Tento předpoklad je  podpořen teplotní statistikou – loňské léto bylo v Grónsku nejteplejší za mnoho let, teplota dosáhla 24 stupňů Celsia.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru