Čína vrátí Spojeným státům obchodní úder!

Čínské ministerstvo obchodu v pátek zveřejnilo seznam 128 zboží dovážených ze Spojených států na svých internetových stránkách, na něž lze uložit cla jako odvetu USA za uložená cla na ocel a hliník.

Seznam zdanitelného zboží je rozdělen do 7 kategorií.

„Podle statistik v roce 2017 ve Spojených státech dovezly do Číny zboží za 3 miliardy dolarů. První část zdanitelného zboží se skládá ze 120 druhů, které přinesly Spojeným státům 977 milionů dolarů, včetně čerstvého ovoce, sušeného ovoce, ořechů, vína, ženšenu, bezešvých ocelových potrubí, a clo za toto zboží může dosáhnout 15%,” cituje dokument RIA Novosti.

Zároveň ministerstvo poznamenalo, že „druhá skupina zboží dovážených ze Spojených států se skládá z 8 druhů, jejich dovoz do Číny přinesl americké straně 1.992 miliardy dolarů, tedy vepřového masa a vepřových výrobků, recyklovaného hliníku, na tyto produkty může být zavedena daň ve výši 25%.“

Resort uvedl, že hodlá prostudovat veřejné mínění v této věci a do 31. března vyslyšet návrhy různých ministerstev, podniků a odborníků na protiopatření proti Spojeným státům.

V březnu podepsal Donald Trump příkaz k uvalení dovozních cel na ocel a hliník ve výši 25% a 10%. Washington přiznal, že tato opatření nemusí mít vliv na Kanadu, Mexiko a další země. K tomu musí přesvědčit USA, že jejich výrobky „již neohrožují národní bezpečnost”.

Rozhodnutí Trumpa vyvolalo kritiku Evropské unie, Kanady, Číny a Spojených států kvůli možnému zahájení obchodní války.

Více než 40 obchodních asociací zastupujících zájmy různých amerických společností požádalo úřady, aby odložily zavedení cla na zboží z Číny. Podle nich budou mít nové tarify negativní dopad především na domácí trh Spojených států.

V Pekingu řekl, že se Čína nechce účastnit obchodních válek, ale je připravena chránit své zájmy.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru