Jakto, že lídři EU neposuzovali argumenty Londýna o roli Ruska?

Vedoucí představitelé EU na summitu v Bruselu nerozebírali podstatu londýnských argumentů či “důkazů” o rozsahu ruské odpovědnosti za incident s otravou Sergeje Skripala.

Ruské agentuře TASS to řekl zdroj v misi jedné ze zemí EU v Bruselu.

„Britská premiérka Theresa Mayová představila britské hodnocení útoku v Salisbury. Diskuse se týkala odvetných opatření a zformulování konečného prohlášení a také možných politických důsledcích,” uvedl diplomat.

„Analýza předložených argumentů se neprováděla,” odpověděl na objasňující otázku agentury.

Tato naprosto ohromující informace musí ihned zarazit. Summit EU, který se zabývá tak závažnou otázkou, přece není sešlost v mateřské školce, ale dospělých lidí. A ti musí, už jen pro své uspokojení, vznést podroběnjší požadavek na případ. Novodobé dějiny nám ukazují, že bezostyšné lži mohou státy zatáhnou i do války a z “všeznalých” lídrů udělat buď šašky nebo koktající se vymlouvače válečných zločinů.

Německá kancléřka Angela Merkelová to však následně potvrdila, když řekla, že EU souhlasí s londýnským hodnocením, že Rusko “zřejmě” stojí za útokem na Sergeje Skripala. „Německo a Francie společně s dalšími zeměmi EU projednají další opatření a poté se rozhodnou,” uvedla Merkelová na společné tiskové konferenci s franckouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„My, Německo a Francie, jsme jednohlasně zastávali názor, že kromě odvolání velvyslance je zapotřebí další reakce,” řekla. Merkelová dodala, že v současnosti země společného státu diskutují o tom, jak další opatření mohou vypadat. „Ohlásíme se, až skončí koordinace,” řekla.

Potvrzuje to šokující skutečnost, že kritický rozbor tvrzení Londýna se na summitu EU nekonal, ale s chutí se ihned rozebíraly další možnosti, jak Rusko potrestat. Rusko, které svoji účast na otravě Skripala popírá, předložilo poměrně dost argumentů, které by měly alespoň vyvolat částečnou polemiku nad validitou „vysoké pravděpodobnosti“ argumentů Velké Británie.

A stačí vzít v potaz jedinou otázku: Jak mohl Londýn za pár hodin vědět, že nervově paralytická látka, která otrávila Skripala s jeho dceru, je ruské výroby a že ji Rusko použilo na britské půdě? Zatímco Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v úterý uvedla, že pouze analýza látky bude trvat minimálně tři týdny.

To, že se v tak vážné věci, která může nabrat spirálu vzájemných sankcí až k nebezpečnému bodu střetu Západu a Ruska, nehodnotí podstata případu a fakta včetně motivu, vyvolává silné znepokojení. A je logické, že následně  Moskva považuje celou „věc Skripal“ za uměle vyprovokovanou provokaci.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru