Hrozba Británii postavená na lži!

Londýn vložil do seznamu hlavních hrozeb pro národní bezpečnost Velké Británie vytvořeného před třemi lety epidemie, člověkem způsobené katastrofy a organizovaný zločin, napsaly The Times.

Nicméně podle novin britská vláda nezapomíná na existující hrozby, včetně Ruska – a dokonce připravuje reakci na ruské metody hybridního války. List ovšem jaksi zapomněl, že právě tato pasáž se opírá o naprostou lež.

Britské úřady přidaly do seznamu hlavních hrozeb pro zemi pro příští desetiletí „kromě Ruska a terorismu“, také epidemii chřipky, velké nehody v elektrizačních soustav, povodně a organizované zločinecké skupiny, uvedly The Times s odvoláním na vládní zprávu Spojeného království „Revize národních bezpečnostních sil a prostředků”.

Jak je uvedeno v materiálu publikace, dokument stanoví stejné čtyři priority byly i v době před třemi lety ve zprávě „Přehled strategické obrany a bezpečnosti“, a to následovně: „Mezinárodní terorismus“, a zejména „vznikající hrozby ze strany jednotlivých států, narušení zavedených pravidel světového pořádku a dopad technologií, zejména kybernetické hrozby”. Nicméně autoři nové zprávy rovněž přidali k ohrožení národní bezpečnosti infekční onemocnění, živelné pohromy, havárie elektrosítě a organizovaný zločin, zdůraznil publicista The Times.

Zvláště podle zprávy to jsou aktivity nebezpečných zločineckých gangů se „zahraničními vztahy“, které jsou příčinou stále většího úmrtí každý rok, než všechny ostatní dané hrozby dohromady. Například trestné činy související s prodejem omamných látek jsou odpovědné za smrt 2 500 lidí ročně. Mezitím se počet trestných činů s různou závažností spojených s obchodem se zbraněmi, se mezi rokem 2016 a 2017 zvýšil o více než čtvrtinu.

Autoři zprávy zdůrazňují, že Spojené království má v úmyslu použít „moderní prostředky zadržování“ proti „nepřátelským zemím a teroristickým skupinám a jednotlivcům, kteří se snaží poškodit a zasít svár v každodenním životě lidí“, napsal The Times. Takže, mimo jiné bude Londýn používat svůj „rostoucí arzenál útočných kybernetických zbraní“, včetně škodlivého softwaru, „schopného infikovat sítě, stejně jako mazání dat, nebo zablokovat k nim přístup“.

Jak poznamenal autor materiálu, dokument rovněž rozebírá takzvanou „doktrínu spojování“, což je „hybridní přístup k moderním metodám boje, na kterém se podílejí všechny vládní instituce – od ozbrojených sil, policie a zpravodajských služeb k nástrojům „směkké síly“ a ekonomických a diplomatických prostředků”. Tento koncept „byl vymyšlen proti stále rozsáhlejšímu využití netradičních technik ke zvýšení jejich vlivu a urychlení změn, kterou v Rusku nastínil před pěti lety šéf ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov,“ zdůraznil autor.

Zde se autor (a potažmo britská vláda) dopouští ideologické předpojatosti i faktického obelhávání v záchvatu znovuobjevené rusofobie a zdokonalené propagandou o „ruské agresi“. Patrně nezaznamenali, či lépe řečeno nehodlali zaznamenat, že autor tzv. „Gerasimovy doktríny“, britský politolog Mark Galeotti se nedávno veřejně omluvil, že si tento pojem zcela vymyslel.

Slavná „Gerasimova doktrína“, která na Západě je chápána jako „prodloužená teorie moderní války“ nebo dokonce „vize totální války“, ve skutečnosti neexistuje, uvedl analytik Mark Galeotti pro časopis Foreign Policy. Politolog si přečetl článek Gerasimova, kde ruský generál poukázal na jevy jako „arabské jaro“ či „barevné revoluce“ , a že stejné metody jsou nyní zaměřené proti Rusku, a kdy se „snažil pouze vyvinout strategii boje proti takovým událostem v Rusku“.  Gerasimov v článku poukázal, že propaganda a podvratná činnost může vést k tomu, že „se prosperující stát během několika měsíců či dokonce dnů může proměnit v arénu tvrdého ozbrojeného boje, aby se stal obětí cizího zásahu, a uvrhl se do propasti chaosu, humanitární katastrofy a občanské války”.

Politolog se přiznal, že si vymyslel „chytlavý“ název a prý netušil, lidé mohou vnímat Gerasimova slova jako skutečný projekt vojenských operací proti Západu.

Pozoruhodné je, že se konstrukce dokumenu hrozeb Spojenému království z velké části opírá o naprostou lež, která nejen přetrvává (a autor The Timesů to osobně nesolidně dokládá), ale i skutečnost, že je to právě “demokratická” Británie, která chce tyto metody, přiřknuté falešně Gerasimovi, použít proti druhým a zejména proti Rusku. Od věci pak není otázka, zda nynější britská protiruská kampaň s využitím otravy Skripala není právě součástí britské „hybridní války“.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru