Kurz dal přednost „dialogu“, před sankcemi proti Rusku!

Rakouský kancléř Sebastian Kurz odmítl vyhostit ruské diplomaty z Vídně v reakci na otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, uvedl Die Presse.

Domnívá se, že je důležité zachovat kanál pro dialog s Moskvou a navrhuje využít diplomatický tlak, aby se Rusko povzbudilo k účasti na vyšetřování.

Otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie vedly k závažným důsledkům zahraniční politiky, napsal Die Presse. Existuje „pravděpodobnost hraničící s jistotou”, že tento útok organizoval Kreml, tvrdí noviny. Proto mnohé země EU zvažují možnost vyhoštění ruských diplomatů. Oznámily to Francie, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Česká republika, Švédsko, Chorvatsko a Dánsko.

Německá kancléřka Angela Merkelová ještě neřekla přesně, zda je Německo bude následovat, ale na tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem zdůraznila, že Berlín a Paříž přijmou proti Moskvě společná opatření.

Rakousko nebude vyhošťovat ruské diplomaty z Vídně, pokračovala publikace.„Rozhodli jsme se, že to neuděláme, protože věříme, že je důležité zachovat kanály pro dialog,” ekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Tradičně jsme udržovali dobré kontakty s Ruskem. To znamená, že jsme si vědomi našich schopností na diplomatické a samozřejmě politické úrovni, a budeme se snažit ovlivnit Rusko v této otázce, konkrétně budeme vyvíjet tlak na Rusko, aby přispělo k vyšetřování.”

Přitom Moskva celou dobu aféry nabízí Londýnu účast ve vyšetřování otravy Skripala a poskytvutí vzorku jedovaté látky. A Londýn na to nereagoval. Vzniká dojem, že požadavek Západu, aby se Rusko zapojilo do vyšetřování, má mít spíše podobu sebeusvědčení (nabídzí teorie, že Kreml o tom nemusel vědět a část rozvědky se zkrátka utrhla ze řetězu), ve stylu „obhajoba je součástí obžaloby“.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru