Součet veškerých obav USA ohledně Koreje: Mír

Severní Korea je západními sdělovacími prostředky vykreslována jako nebezpečný ničemný stát, který plánuje jaderný holokaust proti Americe a jako rukojmí drží celosvětový mír a stabilitu prostřednictvím iracionální agrese. To je údajně hrozba, kterou Severní Korea představuje pro svět, a kterou Spojené státy využívají k ospravedlnění přetrvávající, desítky let dlouhé vojenské přítomnosti na Korejském poloostrově.

Ve Strategii národní obrany 2018, kterou nedávno zveřejnilo americké ministerstvo obrany, se tvrdí:

“Severní Korea se snaží zaručit přežití režimu a větší vliv tím, že usiluje o směsici jaderných, biologických, chemických, konvenčních a nekonvenčních zbraní a zvyšujícího se potenciálu balistických raket, aby tak získala donucovací vliv na Jižní Koreu, Japonsko a Spojené státy.”

A přesto nejbližší soused Severní Koreje – Jižní Korea – se vůči tomuto „ničemnému režimu“ cítil natolik bezpečně, že pozval vysoce postavené diplomaty na zimní olympijské hry do Pchjongčchangu, a navíc ještě nechal své vlastní atlety soutěžit společně se severokorejskými protějšky jako společný tým.

Součástí zahajovacího ceremoniálu byl společný nástup, zpěv a seskupení pěveckých sborů. Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una veřejně pozdravila jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Ostatní přední severokorejští lídři a diplomaté byli také přítomni a vzájemně jednali se svými jihokorejskými protějšky.

Společnost ABC News publikovala článek s názvem „Sestra Kim Čong-una si potřásla rukou s prezidentem Jižní Koreje na slavnostním zahájení olympijských her“, v němž se uvádí, že:

“Po příjezdu do Jižní Koreje s delegací na vysoké úrovni si sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una veřejně potřásla rukou s prezidentem sousedního národa během dnešního zahajovacího ceremoniálu zimních olympijských her 2018.”

Zpravodajská televize CNN uvedla, že severokorejský vůdce Kim Čong-un zašel až tak daleko, že pozval jihokorejského prezidenta Mun Če-ina do severokorejského hlavního města Pchjongjangu.

Tvrzení západních médií a politiků ohledně nebezpečí, které Severní Korea údajně představuje pro svět, je evidentně absurdní, když právě Jižní Korea, která je stále se Severní Koreou technicky ve válce, vyzvala vedení této země k účasti na takové sportovní události, kde navíc sportovci z obou zemí soutěžili společně jako tým, a lídři z obou zemí seděli při sledování her vedle sebe.

Nicméně ve zprávě CNN, nazvané „Kim Čong-un pozval jihokorejského prezidenta Muna do Pchjongjangu“, se uvádí:

“Mun reagoval na výzvu naznačením, že by obě země „měly k tomu vytvořit správné podmínky“, a dodal, že je také zapotřebí společných rozhovorů mezi Severní Koreou a Spojenými státy, a požádal Severní Koreu o aktivnější účast v rozhovorech s USA, jak uvedl Kim Eukyeom (mluvčí prezidenta).”

V podstatě prezident Jižní Koreje požaduje od USA svolení k tomu, aby mohl vést vlastní bilaterální jednání se svým přímým sousedem na severu. A v tom spočívají jak kořeny napětí na Korejském poloostrově (tj. zapojení Ameriky), tak součet veškerých obav USA (tj. mír mezi Severem a Jihem), zvláště na základě jejich vlastních podmínek.

Pro Severní Ameriku byla Severní Korea vhodnou záminkou k tomu, aby zůstala hluboce usazená na Korejském poloostrově, což je nepochybně součástí strategie Washingtonu – nepodnikat žádná jednání s ničemným státem, ale ještě více svírat a zabraňovat vzestupu Číny v Asii. USA také za podobným účelem udržují značnou vojenskou přítomnost v Japonsku a pokoušejí se opětovně obnovit větší vojenskou přítomnost na Filipínách, také za tímto účelem.

Záminka pro stálou americkou okupaci
Jsou to právě Spojené státy, které vyvíjejí tlak na Jižní Koreu, aby si zachovala silně militarizovaný a útočný postoj vůči Severní Koreji, a každoročně pořádala vojenská cvičení společně s USA, jejichž cílem je provokovat čelní představitele Severní Koreje.

(JRu, zvedavec.org)

Přejít nahoru