Prohlášení slovenského prezidenta k demisi Roberta Fica a odkaz opozici

Namiesto vôle prijať základnú politickú zodpovednosť zo strany vlády a jej predsedu, aby sa mohol začať proces obnovy dôvery ľudí v štát, sme sa za tieto 2 týždne dočkali niečoho úplne iného. Neochoty pochopiť politickú realitu, dočkali sme sa konšpiračných teórií, dočkali sme sa spochybňovania práva ľudí na pokojné zhromažďovanie. Niet sa čo čudovať, že tu boli protesty za slušné Slovensko, najväčšie od 1989, uviedol na úvod tlačovej konferencie prezident Andrej Kiska.

“Rokoval som s predstaviteľmi strán o tom, ako si predstavujú riešenie politickej krízy. Zo stretnutí vyplynulo, že v súčasnosti neexistuje väčšina poslancov, ktorá by rozhodla o skrátení volebného obdobia a vyhlásení predčasných volieb.

Predstavitelia koaličných strán ma informovali, že vláda Roberta Fica je pripravená podať demisiu. Informovali ma, že majú podporu parlamentnej väčšiny v zostavení vlády pod vedením P. Pellegriniho.

Po 2 týždňoch sme opäť na začiatku. (…)  Rozumiem tomu, že atmosféra sa tak vyhrotila, že ani avizovaná demisia ministra vnútra ani predsedu vlády nemusí byť dostatočným signálom, aby občania ukončili protesty.” (…)

“Chcem upozorniť predsedu vlády, že demisia podmieňuje doručenie prezidentovi.”

Ďalej uviedol, že si praje, aby všetci konali v ústavných medziach. “Lebo našou povinnosťou je prispievať k upokojovaniu situácie. To sú podmienky.”

Prisľúbil, že pri osobnom stretnutí a podaní demisie Robertom Ficom túto demisiu prijme: “Ak dnes Robert Fico demisiu doručí, ako hlava štátu ju prijmem.

Zdá sa, že prezident svojím vyhlásením chcel upokojiť opozíciu, ktorá ho vyzývala k odmietnutiu demisie Roberta Fica: “SR je parlamentnou demokraciou, ktorá podľa ústavy svoj mandát odvodzuje od väčšiny poslancov. Ako prezident som to rešpektoval, a budem Ústavu a ústavné zvyklosti rešpektovať aj teraz.”

Svoje vyhlásenie prezident uzavrel slovami, že je pripravený poveriť Pellegriniho zostavením vlády po tom, ako mu Robert Fico osobne doručí demisiu.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru