Savčenková: “Vím proč ukrajinské sklady střeliva vyletěly do vzduchu!”

Poslankyně ukrajinské Nejvyšší rady Naděžda Savčenková uvedla, že ví, proč na Ukrajině vyletěly do vzduchu sklady střeliva.

Podle Naděždy Savčenkové došlo k výbuchům vojenských skladů proto, aby se skryl nedostatek munice.

„Vím, že tam létala bezpilotní letadla – drony a k výbuchu skladiště došlo proto, protože se blížil termín pro podání zprávy o nedostatku munice ve skladech a výbuchy měly zakrýt realitu,“ řekla Savčenková.

Podle ní byli státní zástupci, kteří  “zjistili pravdu”, odvoláni z vedení vyšetřování těchto případů.

V minulém roce došlo k řadě požárů a výbuchů ukrajinských vojenských skladů s municí, největší případy byla zaznamenány u města Balaklija v Charkovské oblasti (23.března 2017) a ve vojenském skladu u města Vinnycja v centrální části Ukrajiny (27.září 2017).

V noci z 23. března loňského roku ve městě Balaklija vypukl požár ve skladu munice. Kvůli výbuchu munice  byla jedna osoba zabita, dalších pět lidí bylo zraněno. Podle výsledků šetření byla z dronů vypouštěná směs paliva na území muničních skladů.

Po explozích  a požárech ve skladu u města Balaklija  zbylo jen o něco více než 30% munice, uvedl tehdy ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak.

Regionální rada v Charkově uvedla, že výše škody z výbuchů a požárů v Balakliji  může přesáhnout 11 milionů dolarů.

Oheň ve skladu střeliva v kontrolovaném Kyjevem Svatově v regionu Luhansk s následnou detonací  vypuknul 29. října 2015. V důsledku výbuchu zahynuli čtyři lidé a 16 bylo zraněno. Podle vojenské prokuratury byla příčinou velkého požáru nedbalost úředníků.

Ve skladech v Kalinovce 26. září vybuchla munice a vypukl oheň. Z Kalinovky a okolních vesnic bylo evakuováno více než 30 tisíc lidí, zranění byli dva. Média uvedla, že skladiště obsahuje rakety pro systémy s vícenásobným odpalováním Smerch, Hurricane a Grad. Další den byl požár lokalizován, většina střeliva byla zachráněna. Trestní řízení bylo vedeno v souladu s článkem „sabotáž“.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru