Independent: MI6 se děsí odhalení svých špionů v Rusku!

Pracovníci britských tajných služeb se obávají, že Rusko může odhalit totožnost britských rozvědčíků v souvislosti napětím mezi oběma zeměmi kvůli „případu Skripal“, uvedl The Independent.

V britském Salisbury 4. března byl otráven britský špion a explukovník GRU Sergej Skripal a jeho dcera Julia. Britská strana tvrdí, že se ruský stát se podílel na otrávení látkou A234, zatímco Rusko to kategoricky popírá.

Podle informací deníku se rozvědčíci království obávají, že odhalení pracovníků Secret Intelligence Service (MI6) může začít mezi 23 britskými diplomaty pracujícími v Rusku, kteří byli vyhoštěni z Moskvy v reakci na jednání Londýna.

Publikaci uvedla, že odhalení by porušilo „standardní protokol“ za účelem ochrany špionů zemí-oponentů vzhledem k tomu, že zveřejnění osobních údajů je může vystavit ohrožení, například teroristickému útoku. Deník tvrdí, že za odhalení zvědů stojít někteří představitele ruské vlády, rozhořčeni „agresivním a provokativním prohlášením britských ministrů“ v souvislosti s obviněními z ruského zapojení do otravy bývalého plukovníka GRU.

Podle novin se zástupci britských úřadů označili „hrozby”, že by se odhalila identita britských zpravodajských důstojníků za „nezákonné a nezodpovědné”.

„Oni (ruská vláda) vědí, že jsme nezveřejňuje jména těch, kteří pracují pod diplomatickým statusem, kteří jsme vyhostili ze země. Tento seznam byl pečlivě prověřen, a chceme, aby se zachovaly komunikační kanály,“ citovaly noviny zdroj.

V Británii tvrdí, že Skripal byl otrávena látkou vyvinutou v rámci sovětského programu „Novičok”, ale ruská strana prohlásila, že neexistoval žádný projekt s takovým názvem v SSSR a údaje používané při označování takových látek byly číselné. A že název „Novičok“ nestydatě opakují zahraniční média podle výkladu sovětského vědce Vila Mirzajanova, který ale neměl žádný vztah k vývoji chemických zbraní.

Ředitel oddělení prevence a kontroly zbraní ruského ministerstva zahraničních věcí Vladimir Jermakov na briefingu ve středu řekl, že Moskva považuje za útok na ruské občany (dcera Skripala je stále ruskou občankou) za teroristický činu ve Spojeném království. Zároveň řekl, že Londýn buď nasměroval útok na Skripala, nebo nebyl schopen poskytnout ochranu před teroristickým útokem na svém území. Diplomat dodal, že v Londýn bez udání důvodu odmítá Moskvě přístup k vyšetřování, a připustil, že během incidentu v Salisbury mohly reálné důkazy zmizet.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru