Zelená perla a Ropák roku budou vyhlášeny již tento pátek

O titul Ropák za rok 2017 se uchází jedenáct kandidátů a jedna kandidátka. Tento pátek nezávislá komise tak vybere a oznámí výsledky ankety o antiekologický čin roku Ropák i o antiekologický výrok Zelená perla.

Letos je mezi žhavými kandidáty na Ropáka ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. “Brabec má například hlavní podíl na schválení novely zákona č. 100/2001 o hodnocení vlivů na životní prostředí v roce 2017 s výrazným omezením jeho účelu, neboť se cca o 85 % zrušil počet staveb, u kterých se dělalo zjišťovací řízení o jejich ekologických vlivech, a veřejnost se už nemůže vyjadřovat k obsahu nezávislého posudku EIA, který se vydává jen pro potřeby úřadů,“ říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno. Slibným kandidátem na Zelenou perlu je podle něho i například poslanec a lídr kandidátky ODS za Jihočeský kraj do Poslanecké sněmovny Jan Zahradník, který v předvolební debatě v České televizi 6. října 2017 o podobě Národního parku Šumava prohlásil následující: „Divočina bez člověka není možná.“   Na titul Ropák 2017 kandidují i prezident a Ropák 2013 Miloš Zeman, Marian Jurečka (KDU-ČSL), Karla Šlechtová a Ropák 2016 Dan Ťok, senátor Jaroslav Větrovský, poslanci Ladislav Okleštěk (hnutí ANO), Jaroslav Foldyna (ČSSD), dále ještě ředitel odboru na MŽP Evžen Doležal, generální ředitel ČEZu Daniel Beneš a jednatel developerské společnosti CONMACO MÍSEČKY Vlastislav Paseka.

Výsledky obou anket budou zveřejněny v pátek 27. dubna 2018 v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Ropák se letos vyhlašuje 26 ročník, Zelená perla má 23 ročník. Anketa Ropák, kterou organizuje ekologická organizace Děti Země, je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru