Američtí novináři nenašli v Dúmě důkazy o chemickém útoku!

Novináři amerického televizního kanálu One America News Network navštívili syrské město Dúma a nenalezli žádné známky použití chemických zbraní.

Nedávno o tom, že 7. dubna byly v Dúmě použity chemické zbraně byla informovala  řada veřejných organizací, včetně „Bílých přileb“, které obvinily z útoku syrskou armádu. Tato obvinění se stala základem pro odůvodnění Spojených států, Velké Británie a Francie, aby raketami zaútočily na sýrské cíle, kde se, jak se tvrdilo, vyráběly chemické zbraně. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v Dúmě nenašli žádné stopy takového útoku a označilo videozáznamy za zinscenované.

Průzkum u obyvatel

Televizní novinář Pearson Sharpe řekl v živém vysílání, že společně se zástupci syrských úřadů navštívil scénu údajného chemického útoku a hovořil s místními obyvateli, ale žádný z nich incident nepotvrdil.

„Mluvil jsem s deseti obyvateli čtvrti, která se nachází v okrese, kde byl podle všech útok proveden. Nikdo z lidí, se kterými jsem mluvil neřekl, že viděl nebo slyšel něco o chemickém útoku. Říkali, že v ten den v této oblasti bylo všechno normální a nic neobvyklého si nevšimli,” uvedl korespondent.

Podle jeho slov rovněž oslovil dalších 40-50 lidí po městě a žádný z nich neslyšel nic o chemickém útoku.

„Když jsem se jich zeptal, co to bylo za útok, tak říkali, že to bylo prohlášení militantů, kteří v té době obsadili město … Když jsem se zeptal proč, bylo mi řečeno, že je to proto, že ozbrojenci byli zoufalí a potřebovali trik, aby se skryli před syrskou armádou, která na ně tlačila,” řekl Sharpe.

Důkaz lékaře

Korespondent sdělil, že se mu podařilo navštívit samotné náměstí, kde údajně došlo k chemickému útoku, ale kde nenašel žádný důkaz, který by incident podpořil. Poté navštívil nemocnici, která byla pod kontrolou militantů, a vešel do místnosti, která se objevila ve videoklipu, a kam údajně sváželi oběti chemického útoku.

„Mluvil jsem s jedním z lékařů … Toho dne, během útoku, byl ve službě. Zeptal jsem se ho, co viděl. Řekl, že to byl obyčejný den, ale byl velmi prašny, mnozí přicházejí s kašlem, podrážděním (dýchacích cest), ale žádná jiná zranění neměli … náhle vpadla do místnosti skupina neznámých s křikem, že došlo k chemickému napadení. Přivezli lidi, kteří byli, jak tvrdili, zraněni a začali je polévat vodou z hadice … Lékaři začali pomáhat lidem, a tito neznámí lidé, kteří přinesli oběti, začali vše natáčet na video,“ pokračoval korespondent.

S odkazem na očité svědky novinář řekl, že poté, co neznámí lidé natočili videokazety, „se shromáždili a odešli, a tím to skončilo”.

„Doktor řekl, že když byli lidé (v nemocnici), neviděl žádné známky chemického útoku … Lidé, kteří přišli, vypadali naprosto zdravě,” dodal reportér.

„Umírněná opozice”

Korespondent televizního kanálu rovněž sdělil, že se zajímal o názory místních obyvatel ohledně  „umírněné opozice”, která řídila město. „Říkali, že neexistuje žádná umírněná opozice a lidé, kteří za nich žili, téměř vyhladověli až k smrti … Radikálové jim nedali potraviny, léky, všechno brali sebe, a pokud si někdo stěžoval, uvedli, že byl zabit i se svojí rodinou,” řekl Sharpe s tím, že místní obyvatelé jsou vděčni Asadovi za osvobození města.

Korespondent rovněž uvedl, že navštívil bývalé “velitelství militantů” skupiny „Džajš al-Islam”, která předtím kontrolovala Dúmu. Sharpe řekl, že tam viděl tunely a dílny pro výrobu zbraní, a „celé místnosti naplněné minomety”.

Sharpe poznamenal, že během své cesty do Dumy si sám vybíral lidi, s nimiž mluvil a kterých se ptal. „To není propaganda, jen fakta, která jsme na místě našli, a co jsme viděli vlastním pohledem,” zdůraznil korespondent.

Kanál kabelové televize One America News Network byl založen v roce 2013 s hlavní kanceláří v San Diegu v Kalifornii. Podle informací na internetových stránkách kanál patří soukromé společnosti Herring Networks, Inc., která se označuje nezávislou mediální organizaci. Kanál je zaměřen na konzervativní a středopravé publikum. Během volební kampaně v roce 2016 podpořil Donalda Trumpa.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru