AP: OPCW nebyla schopna určit původ látky, jíž byli Skripalovi otráveni!

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila závěry britských vyšetřovatelů, že Sergej Skripal a jeho dcera Julia byli otráveni nervově paralytickou látkou, ale nepodařilo se určit její původ.

Uvedla to na své stránce na Twitteru agentura Associated Press.

Celý „případ Skripal“ je tak patrně opět na začátku, když OPWC „jen“ potvrdila zjištění britské vojenské laboratoře Porton Down, že se jedná o nervově paralytickou látku, ale také nebyla schopna určit její původ. Není tedy jasné (s výjimkou Johnsona a premiérky Mayové) z čeho vlastně vychází obvinění Ruska z účasti na otravě Skripalů. Stejně tak zůstává ve hře podezření Moskvy, že se jedná o zinscenovanou provokaci proti Rusku.

Podle televizního kanálu Sky News s odkazem na zjištění organizace se sděluje, že se tato látka vyznačuje „vysokým stupněm čistoty”. O to větší zajímavostí je „zázračné“ udravení Julie Skripalové a pomalé uzdravování Sergeje Skripala, zvláště pokud si uvědomíme, že proti nim byla použita podle OPWC „velmi čistá“ jedovatá látka, o níž se tvrdilo, že proti ní neexistuje protilék.

Je přitom pozoruhodné, že světový a český tisk delikátně obchází skutečnost, že ani OPWC nebyla schopna určit původ jedovaté látky.

V pozdější zprávě organizace poznamenává, že OPCW potvrdila data Spojeného království o látce, která byla použita v Salisbury. Nicméně v dvoustránkovém dokumentu obsahujícím 12 bodů neexistují žádné informace o původu této látky.

Přesto britský ministr zahraničí Boris Johnson prohlásil, že „nelze pochybovat o tom, co bylo použito”, a jen Rusko „má prostředky, motiv a zkušenosti s takovými útoky”. V dokladu OPWC se však ani jednou nezmiňuje látka s názvem „novičok“. Její název je utajen a bude dostupný jen členům organizace.

„Chybí jakákoliv informace o tom, jak, u koho, a za jakých podmínek byly tyto testy provedeny. Toto prohlášení vyvolává u ruských expertů otázky a, samozřejmě, vyžaduje podrobnější práci, včetně spolupráce s britskou stranou,“ reagovala na zprávu OPWC mluvčí ruského MZV Maria Zacharová.

Podle ní mohou být konečné závěry provedeny pouze když budou před očima materiály mající chemické a spektrální analýzy uvedeného vzorku.

„Rusko je připraveno a otevřeno ke spolupráci. Udržíme náš oficiální postoj: Rusko nebude brát jako samozřejmost jakékoli závěry týkající se případu Skripal tak dlouho, dokud nebude ruškým expertům umožněn přístup k výše uvedeným materiálům OPCW a celému objemu reálných informaci, které má k tomuto incidentu Londýn,“ zdůraznila.

“Prostě se topíme v proudu dezinformací, které jsou jakýmsi způsobem udržovány oficiálním Londýnem. Není důvod se domnívat, že to vše není pokračováním brutální provokace proti Ruské federaci britskými tajnými službami,” poznamenala.

Bývalý plukovník GRU Sergej Skripal, odsouzený v Rusku za špionáž pro Spojené království, a jeho 33letá dcera Julia podstoupil v Salisbury byli podle britské strany zasaženi účinky nervově paralytickou látkou. Londýn obvinil, že tato látka – „novičok“ – byla údajně vyvíjena v Rusku a na tomto základě bez jakýchkoli důkazů obvinila Moskvu z účasti na incidentu. Ruská strana kategoricky odmítla všechny tyto spekulace a zdůraznila, že neexistuje žádný vývojový program pro takovou látku v Rusku. Výsledkem se stal diplomatický skandál, kdy se západní země „v rámci solidarity“ s Spojeným královstvím rozhodly vyhostit více než sto ruských diplomatů, na což Moskva odpověděla zrcadlově na základě reciprocity.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru