Moskva stanovila Američanům “červenou čáru” v Sýrii

Americké rinčanie zbraní na adresu Sýrie je síce otravné a pre svetový mier aj mimoriadne nebezpečné, logika ruskej odpovede je však neúprosná. Američania vo svojej propagande veľmi radi používajú termín „červená čiara“, takže Moskva im jednu takúto „červenú čiaru“ vytýčila v Sýrii.

Z vyjadrení hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova sa dá dešifrovať, že Rusko by bolo ochotné tolerovať limitovaný americký vojenský zásah v Sýrii pod zámienkou údajnej odvety za vyfabulované použitie chemických zbraní na predmestí Damasku, avšak Američania musia vopred prostredníctvom existujúcich a zaužívaných komunikačných kanálov oznámiť konkrétne ciele na území Sýrie, na ktoré budú smerovať ich tomahawky. Toto je potrebné preto, aby Rusi a ich sýrski a iránski spojenci mohli vopred učiniť príslušné opatrenia a eliminovať nežiaduce straty na ľudských životoch, aj keď tieto sa úplne vylúčiť nedajú. Dôležitou je však pridaná hodnota pre Američanov spočívajúca v tom, že by sa takto vyhli riziku usmrtenia ruských vojenských poradcov, vďaka čomu by nemuseli čeliť odvetnému úderu ruských rakiet na svoje torpédoborce Donald Cook a Porter, ktoré by v opačnom prípade zrejme skončili na dne Stredozemného mora.

Pokiaľ Američania budú rešpektovať túto „červenú čiaru“ vytýčenú Moskvou, Rusko im pomôže zachovať si tvár a obmedzí svoju reakciu na obvyklú redukciu početnej zostavy proamerických bánd, ktoré stále operujú na území Sýrie a terorizujú krajinu pod rúškom takzvanej „protivládnej opozície“, pričom v skutočnosti je každému jasné, že ide o extrémistických militantov pôsobiacich pod rôznymi islamistickými nálepkami (Džajš al-islám a pod.).

Moskva má pochopenie pre nezávideniahodnú situáciu, v ktorej sa Washington ocitol v dôsledku svojej neuváženej „tweetovej“ diplomacie. Rusko taktiež rozumie tomu, že americký prezident Donald Trump je pod veľkým tlakom neoliberálnych jastrabov (neocons), ktorí svoj vplyv najnovšie presadzujú prostredníctvom Trumpovho bezpečnostného poradcu Johna Boltona. Avšak rešpektovanie jednoznačne stanovenej „červenej čiary“ v Sýrii je aj v záujme samotnej Ameriky, ktorá by sa naozaj mohla v Sýrii veľmi popáliť, ako sa jej to v minulosti už viackrát stalo, o čom svedčí napríklad neblahá skúsenosť s americkou vojenskou intervencii vo Vietname.

Toto ruské varovanie platí aj v prípade, ak by sme povolili uzdu fantázii a vychádzali z predpokladu, že americký prezident Donald Trump prostredníctvom svojho tweetu o „pekných a chytrých“ amerických raketách, ktoré čoskoro priletia do Sýrie, chcel iba nezištne upozorniť ruskú stranu, aby bola v strehu. Je očividné, že Donald Trump je pod obrovským tlakom vnútroštátneho mocenského zápasu s tzv. „deep state“ a možno naozaj nemal inú možnosť ako upozorniť Moskvu na to čo sa chystá, takže sa uchýlil aspoň k obvyklej komunikácii prostredníctvom sociálnej siete „twitter“. Čo tým chcel v skutočnosti povedať, vie iba on sám. Moskva však jeho slová každopádne vzala veľmi vážne. Aj keď Rusko podľa Peskova nemieni komunikovať s Američanmi prostredníctvom „tweetovej diplomacie“, postoj Moskvy vo vzťahu k Sýrii je čitateľný a predvídateľný. K upokojeniu situácie a k zažehnaniu vzniknutej krízy úplne stačí, ak budú Američania rešpektovať vytýčenú „červenú čiaru“.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru