Hrozí, že USA překročí nejen ruskou, ale i čínskou červenou čáru!

Při hlučných vyhlášeních se USA zřídka dostaly do boje proti svým oponentům. Avšak raketový útok na Sýrii vážně znepokojil nejen Rusko, ale i Čínu.

Jak upozorňuje ve svém článku v Asia Times analytička Christine Linová, oslabení režimu v Damašku ohrožuje Čínu vlastními problémy s džihádisty, což znamená, že Peking může poskytnout svoji vojenskou sílu na podporu Bašára Asada.

V roce 2012 některé média na Středním východě psala o možných vojenských cvičeních ve Středomoří, na kterých se zúčastní Írán, Rusko, Čína a Sýrie. Byly by to největší manévry, v jichž by se účastnilo 90 tisíc vojáků, 400 letadel, jeden tanků, napsala výzkumná pracovnice v Centru pro transatlantické vztahy na Johns Hopkins University Christine Linová, ve svém článku pro Asia Times.

A ačkoli se cvičení neuskutečnilo, podle analytičky to byl „signál” pro USA a jejich západní spojence, že čtyři euroasijské mocnosti drží před sebou kritickou hranici. Jak se ukázalo, čára procházela Sýrií.

Politici ve Washingtonu často projevují své vlastní obavy, touhy a nedorozumění vůči ostatním, protože věří, že se ostatní budou chovat stejným způsobem. Nicméně, taková neschopnost sebekritiky a neschopnost podívat se na situaci z jiného úhlu pohledu, je velmi nebezpečná a hrozí závažnými chybami – například přerůstem ozbrojeného konfliktu v totální válku, tvrdí autorka. Ale USA si nejsou vědomy toho, že nejen ony mají červené linie. A ignorujíce a dotýkajíce se národních bezpečnostních zájmů jiných států, ať už Ruska nebo Číny, prezident Trump riskuje „otevření Pandořiny skříňky” a získání nových mocných sil na obranu syrské vlády.

Jaký je zájem Číny o Sýrii? Podle některých zdrojů, čínská armáda již v působí v zóně konfliktu, boj s tisíci ujgurskými bojovníky patřících k „Islámskému státu“ nebo „Islámská strana Turkestánu“. V roce 2016 džihádisté podnikli útok na čínské velvyslanectví v Kyrgyzstánu, a Peking se obává, že další útoky se budou odehrávat již přímo na čínském území a budou zaměřeny na čínské občany nebo zařízení celostátního významu v zahraničí.

Pokud americké raketové údery skoncují s mocí v Damašku, tak si mnoho opozičních skupin, včetně ujgurských džihádistů v Sýrii budou moci dělat, co chtějí, budou moci pokračovat v bojové přípravě, po zuby se ozbrojit, a jít domů, do čínské Sinjiangu.

Všichni víme, že hlavním cílem současného vedení v Pekingu je zachování územní celistvosti země, stejně jako autority komunistické strany. A v případě, že Spojené státy budou vytvářet podmínky, v nichž by se ujgurští teroristé mohli snadno připravovat v Sýrii útoku na Říši středu, stejně jako „Al-Káida“ při přípravě útoků 11. září na Spojené státy v Afghánistánu, může to dotlačit „čínského draka“, aby vrhl veškerou svou vojenskou sílu, a čelil této hrozbě.

Peking se navíc velmi zajímá o ochranu svých vlastních ekonomických zájmů. Čína prostě nedůvěřuje Americe, která začlenila do strategie své národní obrany cíl Čínu. Před tím několik amerických vojáků navrhlo, aby se zaminovaly čínské pobřežní oblastí blízké největším obchodním přístavům, aby se zajistila ekonomická blokáda země. Takže není třeba příliš inteligence, aby pochopili, jaký mají čínští politici vztah k Washingtonu – je důležité pochopit, jakým způsobem bude Peking jednat.

Jak Christina Lin věří, společné cvičení  ruské a čínské armády posledních několika let ve Středozemním, Baltickém a Jihočínském moři ukazují Washingtonu, že nebudou mimo, pokud se Washington rozhodne k útoku. Přestože mezi zeměmi neexistuje plnohodnotný svazek, začlenění Ruska, Číny, Íránu a Severní Koreje do jedné nové „osy zla” může spojit Moskvu a Peking.

Pravda, čínští stratégové domnívají, že tlak ze strany Spojených států zatím nedosáhl úrovně, která by rozhodně vyžadovala spojenectví s Ruskem, ale tato možnost není vyloučena, pokud Washington začne aktivněji jednat. Přesto je nepravděpodobné, že by to USA vzaly v úvahu. Země, která v posledních letech nezažila válku na svém území, taji Amerika vidí spíš jako videohru, ale termíny jako „chirurgický úder“, pouze maskují brutalitu děje. A přestože zde válka Američanům jeví jako spíše pohodlný způsob, díky své geografické odlehlosti nejsou schopni pochopit složitost a hrůzy tohoto jevu a mají tendenci ji vidět s odstupem, jakoby z akademického hlediska.

Ale ne každý má to štěstí, mnoho zemí je obeznámeno s válkou na svém území a je připraveno rychle a rozhodně reagovat na jakoukoli vojenskou hrozbu. V roce 2014, známý novinář Nafiz Ahmed předpověděl ruskou invazi do Sýrie, pokud se západní země přepnou z pokusů bojovat s IS na změnu režimu, a posadit na místo Bašáar Asada islamisty, kteří by přiložili ruku k radikalizaci muslimů v Čečensku.

Takže dnes by měl Donald Trump a jeho administrativa vzít v úvahu, že „za damašským lvem nejenže může stát ruský medvěd, ale také se může skrývat čínský drak“, a že riskují převrátit „chirurgické útoky“ v rozsáhlou válce velmocí ve Středomoří, upozornila analytička.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru