Švédská média vyvolala strach z Rusů, aniž by věděla o co jde!

Popisem ruské raketové střelby v Baltském moři, švédská média „vypadla z kurzu“, protože neměla tušení, co se tam ve skutečnosti děje, napsal Blekinge Läns Tidning.

Jak deník uvedl, to vedlo k tomu, že s pomocí „nejčistší dezinformace” přispěly ve Švédsku k šíření strachu z běžných námořních cvičení.

Během velikonočních svátků se objevila informace o malém prostoru v Baltském moři pod názvem Rusko 1. Bylo to upozornění pro lodě a letadla, že v oblasti nedaleko námořní základny v Karlskronu chystá Rusko se chystá provádět střelby, uvedl Blekinge Läns Tidning.

Pozoruhodné není to, že Rusko provádí cvičení v Baltském moři – to se stává pravidelně.  Pozoruhodné je, že pro manévry byl vybrán region poblíž švédského pobřeží. Možná je to znamení, že Rusko posunuje své pozice v Baltském moři, ale tato událost může být také obvyklým politickým signálem.

„Ve Švédsku se podstatná část médií, zejména večerní noviny a jeden z hlavních televizních kanálů, odklonily od kurzu a pokrývala tuto událost. Vycházely články pod názvy jako je „Tady se Rusko připravuje na velkou válku v Baltském moři“ a vysílaly se ruské propagandistické filmy, aby se pak mohlo začít psát, že „vojenská cvičení začala“, aniž by měla jakéholiv ponětí o tom, co se skutečně dělo,” popsala publikace.

Nejpokleslejším bodem, podle novin, byly akce televize, které vedly rozhovory s „obyčejnými lidmi” v ulicích Karlskrony o tom, jak žijí během ruských manévrů. „Co měli říct?“ ptá se Blekinge Läns Tidning. „Neměli tušení, co se děje – nebo se to nestalo.”

Navíc média umístila do záhlaví informace, že manévry byly 15 kilometrů od švédského pobřeží, což je podle článku „nejčistší dezinformace”.

To by znamenalo, že Rusko střílelo na území Švédska, které se táhne od pobřeží až po 22 kilometrů. Samozřejmě že to tak nebylo. „Švédská média tak nevědomky přispěla k formování a šíření ve strachu z relativně rutinních ruských manévrů,” uvedly noviny.

„Co se vlastně stalo? O tom ví jen Rusové a naše obranné útvary. Nicméně neexistuje náznak, že Rusko odpálilo střely v oblasti jižně od Karlskrony, a to ani v ruských, ani v mezinárodních médiích,” poznamenal Blekinge Läns Tidning.

Rusko je podle publikace velmi dobré v používání reklamy k propagaci své agendy. Nyní prý Rusové „mnou ruce“, sledujíce, jak s pomocí několika upozornění donutili západní média bít na poplach a psát o Rusku jako o „silné a nebezpečné“ zemi.

„Toto je obraz, který chtějí ukázat zbytku světa. A to i přes skutečnost, že podle ruských zdrojů, toto cvičení bylo relativně malé a vedeno většinou v obvyklých oblastech pro manévry,” napsaly noviny.

„Znamená to, že bychom se neměli bát toho, co dělá Rusko v Baltském moři? Ne, to není pravda. Postavení ozbrojených sil spočívá ve skutečnosti, že pečlivě sledují vývoj situace. A tím se musí zabývat i média, aniž by to bylo nadsázkou nebo podceňováním,“ dodal Blekinge Läns Tidning.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru