Le Penová: “Macron dobře ví, že lže a porušil mezinárodní právo!”

V rozhovoru s francouzskými médii se Emmanuel Macron pokusil ospravedlnit společný úder Francie, USA a Velké Británie na Sýrii, s odvoláním, že se jednalo o rozhodnutí mezinárodního společenství.

Nicméně, jak uvedla jeho rivalka Marine Le Penová ve vysílání France 2, je to lež, protože mezinárodní společenství je zastoupené v Organizaci spojených národů, a žádné hlasování k této věci nebylo provedeno.

France 2: Podle vašeho názoru dala hlava státu dal dostatečně konkrétní odpověď na otázku týkající se důkazů, na jejichž základě byl proveden zásah v Sýrii?

Marine Le Penová, vůdkyně Národní fronty: V žádném případě, a vy to víte. Francouzi to pochopili. Ve skutečnosti byla tato část rozhovoru minimálně žalostná. Francouzský prezident sám dobře ví, že porušil mezinárodní právo. Proto se snaží vytvořit myšlenku mezinárodní legitimity …

F2: Říká, že intervence byla provedena jménem mezinárodního společenství.

Marine Le Penová: Ale to je lež. Mezinárodní společenství nezasáhlo, protože v OSN nebylo žádné hlasování. Mezinárodní společenství nemůže být omezeno na Spojené státy, Británii a Francii, které je následují. Poslechněte, nemá to žádný smysl.

F2: Marine, zpochybňujete samotnou skutečnost, že v syrské Ghutě byly použity chemické zbraně?

Marine Le Penová: Nechci nic zpochybňovat, protože mých informací není více, než u Emmanuela Macrona, který nebyl schopen poskytnout sebemenší prvotní důkazy, které by odůvodnily vojenské údery – ani nejmenší důkaz.

F2: Záběry a důkazy nevládních organizací, které se tam nachází, vám nestačí? Máte větší důvěru v to, co  říká Vladimir Putin říká, než v to, co říká váš prezident?

Marine Le Penová: Nevěřím nikomu, ale věřím mezinárodním inspektorům, kteří přijeli v sobotu, aby provedli šetření a předložili své závěry. Než mohli přistát, Emmanuel Macron se rozhodl provést tyto vojenské údery. Říkám Francouzům: už nás obelhali při třepání zkumavek, které měly prokázat existenci zbraní hromadného ničení (v Iráku). Je mi líto to připomínat, ale nemůže zasahovat do cizí země – protože to je přesně to, co je porušením mezinárodního práva – když nemáme žádný důkaz, tak dáme čas mezinárodním inspektorům, kteří přišli na scénu, aby předložili své závěry.

F2: Marine Le Penová, vaše postavení dnes je blíže k Rusku, než k pozici vaší země a vašeho vlastního prezidenta.

Marine Le Penová: Promiňte, ale tato slova jsou pro mě nepřijatelná. Moje postavení je nejblíže zájmům Francie a Francouzům. Kdo konečně začne zažívat důsledky vojenských úderů? Francouzi.

F2: Jaké důsledky?

Marine Le Penová: Ano, ty stejné, které následovaly po intervenci v Libyi. Byla jsem proti intervenci v Libyi. A vy jste nás obviňovali, že jsme blízko panu GKaddáfímu, a tak dále … Ale ve skutečnosti, všechno o čem jsme mluvili, bylo realizováno: destabilizaci Libye, posílení „Islámského státu“ a tedy i masivní migrační toky.

F2: Takže, jaké jsou důsledky v Sýrii? Řekněte mi jasně, co je v Sýrii?

Marine Le Penová: Ano, přesně ty samé. Koneckonců, francouzský prezident jasně uvedl, že jeho cílem je změnit politický režim. Nicolas Sarkozy chtěl Kaddáfího hlavu, a on chce  Asadovu. Problémem je, kdo bude po Bašáru Asadovi. A mohu vám říci, že takovém okamžiku bude moc v Sýrii získají fundamentalisti IS a všechny ty skupiny, které je podporují. Oni doširoka otevřou dveře Sýrie, což povede k proudu migrantů a zkomplikují problém, který nyní zažíváme.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru