Macron v USA: Trump má nového „evropského mazlíčka”

Víc než cokoli jiného „svátek lásky“ a „mužské přátelství“ ohromil rekordní počet objetí a polibků. Řada německých publikací však pochybuje o tom, že tyto „netradiční” vztahy pomohou při řešení hlavních problémů.

Během setkání ve Washingtonu, prezident Francie Emmanuel Macron a jeho americký protějšek Donald Trump pilně prokázali svůj blízký osobní vztah. Zároveň v projevu v americkém Kongresu, Macron nastínil politické hranice ve vztahu k hlavě Bílého domu. Poslední návštěva vyvolala v německých médiích prudkou reakci, konstatoval Focus v kompilací výňatků z německých publikací.

Pro Trumpa se Macron stal novým „evropským mazlíčkem”, píše Die Welt. Nicméně list pochybuje, že bude tato ‚romance‘ trvat dlouho, protože americký prezident trpí podivnými změnami nálad: „Je také neznámo, přivede-li  toto alternativní mužské přátelství mezi dvěma protiklady politické kultury Západu k reálnému sblížení Evropy a Spojených států v otázce Sýrie, sankčních opatřeních a dohod s Íránem.”

Po „svátku lásky”, který zorganizoval Trump pro Macrona, čeká německou kancléřku Angelu Merkelovou spíše chladné přijetí, uvedl Mannheimer Morgen. Noviny to nazvaly„klasickou dělbou práce“: „Francouzi připravují emocionální půdu a Němci orají svojí vytrvalostí.“ „Zároveň evropský tým M & M sleduje stejné cíle: mluvíme uchránění jaderné dohody s Íránem a vyhnout se trestním clům na ocel a hliník z EU.“

„Tak velký počet potřesení rukou, poplácávání po zádech a mužských líbaček v Bílém domě jsme ještě neviděli,“ poukazuje Badische Zeitung. Ale podle německých novin Macron „riskuje, že se nic nestane”. Francouzský prezident se snaží vybudovat stabilní vztah s Trumpem, ale jakékoliv vztahy – jsou v jistém smyslu dohodou, jejíž podmínky se kdykoliv můžou změnit na základě vlastních zájmů.

Märkische Oderzeitung radí nepřeceňovat přátelství mezi dvěma vůdci: „Teplý zimní den není svědectvím výskytu globálního oteplování, stejně jako chladné setkání – příchodem doby ledové ve vztazích mezi oběma státy.“ Takže pokud v pátek při setkání Trumpa a Merkelové bude méně něžnosti, objetí a námluv, nemělo by to vyvolat ukvapené závěry. „Američané a Němci jsou velmi těsně navzájem propojeni, a Donald Trump to nezmění,“ dodaly noviny.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru