WAZ: Nad Německem visí přízrak obchodní války!

Šéf Bílého domu Donald Trump ukázal celý arzenál zbraní: sankce, dovozní kvóty, ukončení smluv. Ale mnozí odborníci jsou přesvědčeni, že Američané budou neméně trpět těmito opatřeními.

Nad Německem se vznáší přízrak obchodní války, napsal Wolfsburger Allgemeine Zeitung. Manažeři v SRN znervózněli, protože americký prezident Donald Trump pro ně připravil bohatý arzenál zbraní: sankce, dovozní kvóty, ukončení smluv. V reakci na to Evropa pohrozila Bílému domu dovozními cly na motocykly, jachty, džíny, whisky a některé zemědělské produkty, jako je kukuřice, připomněl autor materálu.

Nicméně, všechna tato omezení dosud existují pouze na verbální úrovni, komentují noviny. Trump jednoduše pokračuje v rétorice své volební kampaně. Slibuje zachránit americký průmysl a pracovní místa. Někteří ekonomové, a dokonce i někteří manažeři v USA, se domnívají, že poplatky zejména vyvolají zvýšení cen a dopadnou na konečného spotřebitele. Tato opatření připomínají pokusy bývalého prezidenta George W. Bushe, Jr., na omezení dovozu oceli v roce 2002. V důsledku toho ztratilo zaměstnání 140.000 Američanů a samy poplatky byly zrušeny za 18 měsíců pod tlakem WTO.

Kvůli Trumpovým akcím budou samozřejmě trpět také Evropané, pokračuje publikace. Ale většina odborníků se obává řetězové reakce. Dokonce ani v případě, že by tato omezení neměla vliv na EU, dojde k tomu, že ji zasáhnou vlny obchodního konfliktu mezi USA a Čínou. To vyvolává obavy šéfů německých podniků. Rizika se zvýšila, index podnikatelského klimatu v Německu klesl.

Nicméně, sám Trump kolísá ve strachu z nepředvídatelných důsledků. Samotný arzenál zbraní, který prokázal, má však vliv. Obchodní partneři jsou zmateni. Někteří z nich litují, že tentokrát udělali hlavní sázku na USA, uzavřelo vydání.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru