Mezi Spojenými státy a Čínou vypukla obchodní válka!

Čínské ministerstvo financí uvedlo, že cílem opatření je zaplnit škody způsobené zavedením cla na výrobky z oceli a hliníku v USA. Čína tak přijala americkou výzvu k obchodní válce!

Státní rada Čínské lidové republiky přijala rozhodnutí o zavedení zvýšení cel na 128 vyjmenovaných amerických výrobků od 2. dubna, uvedlo čínské ministerstvo financí.

„Dne 2. dubna odstraňujem celní výhody pro sedm druhů a 128 amerických výrobků. Ovoce a z nich vyráběné potravinářské výrobky (celkem 120 položek) dovezené ze Spojených států budou zdaněny 15%. Tarify na vepřové maso a výrobky z něj budou činit 25%,” píše se v prohlášení zveřejněném na oficiálních stránkách resortu.

Dokument konstatuje, že politika Pekingu týkající se snížené úrovně cel na zboží z jiných zemí se obecně nezmění. „Opatření, které jsme přijali, je navrženo tak, aby kompenzovalo škody způsobené naší zemi zavedením cel na výrobky z oceli a hliníku z Čínské lidové republiky,” zdůraznilo prohlášení.

Prezident Spojených států Donald Trump podepsal 22. března memorandum, které předpokládá uplatnění souboru opatření proti údajně „nečestným“ obchodním praktikám Pekingu. Prezident dal pokyn představiteli amerického obchodu, aby do 15 dnů zvážil zavedení cel, pokud jde o určité kategorie produktů z Číny, aby připravil seznam těchto výrobků, jakož i zahájit řízení v rámci WTO proti Číně za údajné porušení pravidel mezinárodního obchodu. Americký vůdce rovněž pověřil ministra financí USA Stephena Mnuchina, aby připravil návrhy do 60 dnů, aby omezil investice Číny do amerických společností.

Čína varovala Spojené státy, že si absolutně nepřeje obchodní válku, ale zároveň upozornila, že pokud k ní dojde, je na ni zcela připravena.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru