Ruský velvyslanec v Londýně vysvětlit, kdo stojí za případem Skripala!

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruska vo Veľkej Británii Alexandr Jakovenko v interview pre reláciu Výsledky týždňa na televíznom programe NTV povedal, že „prípad Skripaľa“ je provokácia uskutočnená britskými tajnými službami.

„S nami odmietajú spolupracovať, nám neposkytujú žiadne údaje. To nás tiež privádza k záverom, že je to provokácia tajných služieb,” povedal veľvyslanec.

Jakovenko tiež uviedol, že Británia sa dnes nachádza „vo veľmi ťažkej situácii” z dvoch dôvodov: Prvým z nich je odchod krajiny z EÚ.

„Pokiaľ ste si všimli, tak v Bruseli keď bolo prijímané oznámenie ohľadom Skripaľových, téma Brexitu vôbec nebola počuť. V tej dobe boli prijímané veľmi dôležité dohody o ďalšom jednaní medzi Veľkou Britániou a krajinami Európskej únie. To znamená, že téma ustúpila do pozadia a Briti v tomto prípade prijali prakticky všetky podmienky Európskej únie,” povedal Jakovenko.

Ďalší dôvod je podľa veľvyslancových slov spojený s rolou Veľkej Británie „v západnej únii”. Podľa jeho slov po schválení koncepcie národnej bezpečnosti sa Londýn dostával do čela v otázke zastrašovania Moskvy.

„K zastrašovaniu Moskvy bola potrebná silná provokácia. K tomu, aby toto stanovisko podporil i parlament i národ, takú divokú provokáciu najskôr zorganizovali Briti, aby získali podporu parlamentu i ľudu,” dodal Jakovenko.

Veľvyslanec tiež uviedol, že Británii sa nepodarí utajiť informáciu o „prípade Skripaľa”. „Som presvedčený, že Rusko nevypustí Britov z právneho poľa. Briti sa budú musieť zodpovedať. My teraz jednoducho vyberáme metodiku, po akej ceste pôjdeme,” uzavrel ruský veľvyslanec.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru