Prečo USA a ich spojenci bombardovali Líbyu? Kauza Sarkozyho môže byť kľúčom

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa tešil dobrým vzťahom s líbyjským diktátorom Muammarom Kaddáfím. Aj tak Francúzsko bolo jednou z vodcovských krajín, ktoré presadili zvrhnutie jeho režimu. Podľa novinára Joe Penneyho z The Intercept prebiehajúce vyšetrovanie Sarkozyho korupčnej aféry môže odhaliť skutočné motívy francúzskej intervencie v Líbyi.

Minulý mesiac bol Sarkozy zadržaný políciou a vypočúvaný v prípade údajného nelegálneho financovania jeho predvolebnej kampane zo strany Muammara Kaddáfího v roku 2007. Okrem toho je bývalá hlava Piatej republiky obviňovaná z ovplyvňovania vyšetrovania Kaddáfího kauzy.

V roku 2012 francúzsky portál Mediapart zverejnil dokumenty, ktoré podpísal šéf tajnej služby Kaddáfího režimu Moussa Koussa a ktoré dokazujú, že Sarkozy dostal 50 miliónov eur na svoju predvolebnú kampaň v roku 2007. Neskôr francúzske úrady potvrdili, že ide o pravý podpis.

„Po tomto odhalení Ziad Takiéddine, obchodník so zbraňami francúzsko-libanonského pôvodu, ktorý pomohol Sarkozymu organizovať svoju prvú návštevu Líbye v roku 2005, ešte keď bol minister vnútra, na súde dosvedčil, že na konci roku 2006 a začiatkom roku 2007 z Líbye doručil Sarkozymu kufre napchané miliónmi eur, keď ten sa pripravoval na svoju predvolebnú kampaň,” píše Penney.

Túto skutočnosť potvrdil v rozhovoroch s novinármi i bývalý líbyjský premiér Baghdadi Mahmudi. Okrem toho francúzske úrady skúmajú ručne písané poznámky ropného ministra Kaddáfího vlády Shukriho Ghanema, ktoré popisujú tri platby Sarkozymu s celkovou čiastkou 6,5 milióna eur. 29. apríla 2012, týždeň po prvom kole prezidentských volieb, v ktorom sa Sarkozy uchádzal o druhé funkčné obdobie, bol Ghanem nájdený mŕtvy vo Viedni.

Jeden z ďalších Líbyjcov, ktorí mali údajne organizovať platby, bol riaditeľ líbyjského investičného portfólia Bašír Saleh, ktorý bol tajne vyvezený z Líbye do Paríža krátko po zvrhnutí Kaddáfího. Aj keď bol na neho vydaný zatykač Interpolu, tak slobodne žil v Paríži. Keď to vyšlo na verejnosť, tak sa ukryl v Juhoafrickej republike. I tak tohto roku v marci, potom čo jeho spojenec prezident Jacob Zuma rezignoval, bol zastrelený. Saleh mal údajne najdetailnejšie záznamy nelegálnych peňažných transferov, ktoré mal vymeniť za svoju záchranu z revolučnej Líbye.

Mohla byť francúzska intervencia snahou zamiesť stopy, ktoré vedú k Sarkozymu? Keď už bolo evidentné, že Spojené štáty chcú v Líbyi zasiahnuť, tak sa Francúzsko postavilo do čela tejto kampane. Paríž tvrdo presadzovalo cestu, pri ktorej bude všetko spojené s Kaddáfím zničené.

„Francúzsky prezident, ktorý sa postavil do čela Európy vo vojenskej intervencii proti Kaddáfímu, chcel kompenzovať diplomatické chyby v Tunisku a Egypte a bol najskôr rozzúrený neúspešnou zbrojnou objednávkou s Kaddáfím,” píše autor článku. „Teraz to vyzerá, že Sarkozy chcel zmeniť príbeh tak, aby vzbudil dojem, že stál na čele demokratickej intervencie proti Kaddáfímu,” dodáva.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru