Případ Skripal: Nyní je Západ donucen bránit se tvrzením Ruska!

Řadu týdnů západní, zejména britští politici a média spekulovali bez důkazů o ruské účasti na otravě Skripalových. Nyní vyrukovalo Rusko se svými podezřeními.

Zraněné při incidentu v britském Salisbury bývalého důstojníka GRU Sergeje Skripala a jeho dceru Julií mohli uvést do umělého kómatu speciálně proto, aby mohli „manipulovat s jejich zdravotním stavem“.

Uvedli to zástupci ruské delegace v Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

V britské Salisbury březnu 4 byli otráveni bývalý důstojník GRU Sergej Skripal a jeho dcera Julie, na jehož základě byl vyvolán velký mezinárodní skandál. Londýn tvrdí, že do otravy je zapojen ruský stát je látkou A-234, zatímco Moskva to kategoricky popírá.

„Aby se zabránilo přístupu ruských specialistů k Sergeji a Julii Skripalovým britští zdravotníci, jak tomu rozumíme, uvedli do umělého komatu, který umožnil shromáždit biochemické látky a manipulovat s jejich zdravotním stavem, a to i bez konzultace s nimi,“ uvádí se v textu vyjádření ruské delegace v OPCW, který má k dispozici RIA Novosti.

Lze připustit, že tomu tvrzení nahrává “zázračné” vyléčení Skripalových, ačkoliv se odborníci shodují, že proti smrtelné nervově-paralytické látka A 234 není protilék. Rovněž skrývání Julie Skripalové před veřejností a příbuznými posiluje tyto spekulace.

Šéf OPWC tvrdí: v Salisbury nebyl BZ

Ve vzorcích pořízených ve Velké Británii v Salisbury nebyla detekována látka BZ, prohlásil vedoucí laboratoře Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a vedoucího týmu odborníkůve Velké Británii Marc-Michael Blum.

„Substance BZ, která je uvedena ve veřejných prohlášeních, široce známá jako 3Q, jsou obsaženy v kontrolním vzorku připraveného laboratoří OPCW v souladu se stávajícími postupy, nemá nic společného se vzorky odebraných ze strany odborníků OPCW v Salisbury,“ řekl, na schůzi výkonné rady organizace ve středu.

Ve svém projevu v sobotu na zasedání Rady pro zahraniční a obrannou politiku, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Moskva získala důvěrnou zprávu švýcarského Centra radiologické analýzy a chemioradiologie ve Spiezu. Ministr poznamenal, že specialisté na centrum 27. března dokončil studie vzorků, které jim byly zaslány z OPCW a vybraných na místě incidentu ve vzorcích Salisbury, a nich našli chemikálii BZ.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru