Ruské námořnictvo zahnalo britskou atomovou ponorku od Sýrie!

Podle The Times se jaderná ponorka Royal Navy třídy Astute, vyzbrojená řízenými střelami a torpédy, nemohla podílet na vojenské operaci proti Sýrii, protože byla nucena manévrovat v konfrontaci s ruskými ponorkami.

Deník uvádí, že britská ponorka  si „hrála na kočku a myš“ ve Středozemním moři s jednou nebo možná dvěma ruskými ponorkami projektu 636,3 třídy „Varšavjanka“, kterou západní odborníci nazývají „černou dírou“ pro její tichý chod.

V publikaci se uvádí, že se britská ponorka musel odpoutat od dvou ruských fregat a protiponorkového letadla. Kvůli tomu nebylo možné se dostat do dostatečné vzdálenosti k úderu na Sýrii, a to navzdory skutečnosti, že se před několika dny snažila ponorka vyhnout odhalení.

Bývalý velitel baltské flotily (2001-2006), ruský admirál Vladimír Valuev k tomu řekl Ria Novosti, že se „použily heterogenní síly: povrchové lodě, ponorky a protiponorková letadla”. „Tyto síly mohou zorganizovat pátrání po ponorce s vysokým stupněm jejího odhalení. To bylo také provedeno. Ruská fregata zahnala britskou ponorku do prostoru operace naší ponorky, která ji klasifikovala a předala údaje letadlu. S pomocí magnetometru na palubě této lodi ji můžete sledovat až do jejího návratu na základnu,“ uvedl ruský admirál.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru