Spiegel: “Protiruské sankce USA připraví Německo o ruský hliník!”

Nové americké sankce se mimo jiné týkají ruského podniku „Rusal“, který je jedním z největších výrobců hliníku na světě. A obavy německého průmyslu se začínají měnit na paniku.

V důsledku toho se ceny příslušných surovin prudce zvýšily a německé průmyslové společnosti vypočítaly, že jejich výrobu ohrožuje nebezpečný nedostatek hliníku. Deficit se projeví také v tak velkých průmyslových odvětvích, jako je výroba automobilů, varoval německý časopis Der Spiegel.

Německý průmysl čelí nebezpečnému nedostatku hliníku, upozornil německý časopis Der Spiegel. Důvodem jsou americké sankce ze 6. dubna, které se dotkly zejména činnosti ruského podniku „Rusal“, největšího výrobce hliníku mimo Čínu.

Jak bylo v článku uvedeno, embargo zvýšilo ceny meziproduktu výroby – oxidu hliníku – se zvýšila o 26% během týdne, blížící se 12letému maximu.

Téměř třetina surového hliníku, který dováží německý průmysl, nakupuje Německo z Ruska a do značné míry z ruského podniku „Rusal“. Kromě toho má dceřiná společnost v Irsku rozhodující podíl na trhu.

Podle zprávy vypracované německým průmyslovým sdružením výrobců kovů Wirtschaftsvereinigung Metalle je nenahraditelná pro zásobování Evropy oxidem hliníku. Německá federace varuje, že sankce mají významný dopad na obchodní toky, což se projeví ve všech fázích dodavatelského řetězce.

Spolehlivost dodávek a předvídatelnost cenové dynamiky nyní nelze zaručit a bude to mimo jiné zahrnovat velké odvětví nákupu zdrojů, jako je výroba automobilů. Asociace, která zastupuje zájmy německých metalurgických firem, vyzývá politiky, aby co nejdříve našli řešení, které zajistí spolehlivost dodávek surovin potřebných pro průmysl. Jinak bude trpět celá průmyslová výroba v Německu, zdůraznil Der Spiegel.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru